Senaste inläggen

lördag 31 januari 2009

Nya skor

Reklamationen av mina Meindl goretex hundpromenadskor godkändes ju, så idag åkte jag in och köpte ett par nya. Hade tittat ut fyra tänkbara på webben, och efter att ha provat samtliga blev det faktiskt de som var både billigast och fulast. De var helt enkelt skönast:



Håll tummarna för att de håller och fortsätter att vara sköna...


Hade tänkt köpa ett par billiga damasker också, men de var tyvärr slut. Fanns i butiken i andra änden av stan, men det får bli en annan gång.
Kan vara bra att ha när det är blött i skogen...

Istället åkte vi en sväng till Reimersholme och promenerade, följt av ett besök på nya Stinsen, har inte varit där sen de byggt om. Det var ju jättefint, känns som ett mycket bättre och mer lättparkerat alternativ än Täby C. Hade dessutom turen att hitta en mjuk rullväska på rea, halva priset. En sån har jag länge tänkt köpa, och den här var både prisvärd och snygg – chokladbrun är en bra färg om man ska hitta sin väska bland hundratals andra som oftast är svarta eller mörkblå.

Ylanden och träningsfunderingar

Läste just i Cärlas blogg om ylanden för att husse försvann på jakt utan hundarna.

Enda gången Kasper ylar är när utryckningsfordon åker förbi nedanför på stora vägen med påslagna sirener. Tror han skulle kunna tänka sig en framtid som brandmanshund... Åka på stegen för bästa utsikten och så...

Förresten, jag tror han har ylat för vacker löptik också.


Angående att gå fint i koppel med och utan sällskap så fick jag ett mejl om detta:

Kanske att du sätter ribban aningen högt ang K:s gå-fint övningar. Det skrivs ju om i träningssammanhang att man ska träna i korta intervaller, 5–10, max 15 minuter. Kanske att det är för mycket att begära att han ska klara att vara duktig under längre sträckor av promenaden.

Försök att bestämma dig för att ”vi ska klara x meter, eller x minuter”, sedan ett långt, fritt pass där du skiter i hur han går (nåja) och så repeterar du. (Får han frikommando – då gör det ju inget om han strosar lite.) Intervallerna kanske sedan kan utökas i takt med att K blir uthålligare koncentrationsmässigt?

Jo, det är mycket sant. När vi går ensamma får han ju pauser i och med Fri-kommandot. Det knepiga är att ge honom Fri i omedelbar närhet av andra hundar utan att han uppfattar det som lektillstånd.
Har på vissa ställen läst rekommendationer om att ha halsband när man tränar och sele som ett tecken på att nu går vi bara och bryr oss inte så mycket om hur det ser ut. Tyvärr är ju Kasper svensk mästare i urcrawlning ur selar, så det fick jag lägga av med rätt snabbt efter att ha testat den varianten.

Det måste ju vara lättare att vara duktig vovve på en träningsplan där det händer nåt nytt hela tiden, än att "bara" gå snyggt och kolla på matte i konkurrens med en massa goa dofter längs vägen.

Självklart är det så, även om vi tidigare har haft uppenbara koncentrationsproblem även på träningsplanen. Så det här var ett mycket välkommet framsteg!

Jag ska fundera vidare på hur man kan variera gruppromenaderna mera för att hålla honom mer intresserad. Kanske promenadkamp med boll i snöre kan vara nåt, det gör vi ibland på egen hand. Alltså, vi börjar att kampa, sen tar jag snörbollen på vänster sida och vänder upp och har automatiskt en hund som går fint (nåja, lekandes) i rätt position på vänstra sidan.

Och testa hur man ska kunna ge Fri-kommando utan att det betyder Hundlek. Man kanske kan öva det tillsammans med Enzo...

fredag 30 januari 2009

Utmanad igen... av Ninni

Blev utmanad av Ninni att beskriva min hunds
· sätt och personlighet
· träning
· motor
· kamp
· uppfinningsrikedom
· råttfångartalang
· plus blogga senast tagna bilden (oavsett kvalitet)

Okej, here we go med Götängens Bonus Kasper, då:
Sätt och personlighet:
Positiv, glad och tillgiven; samtidigt egensinnig och med rätt stor integritet. Just nu är han extremgnällig, vilket han kan vara i perioder. Kan bara spekulera i att det har med granntikars löp att göra; kan inte låta bli att undra om en kastrering skulle hjälpa oss alla där. Är normalt en mycket aktiv herre, men ges tillfälle på sommaren att fläka ut sig och sola i en varm hörna så är det ju intressantare än att flänga runt. Om kvällarna kommer han gärna med nån leksak och vill lattja, men efter tio kan det vara mysigt att krypa ner under mattes fleecefilt i tevesoffan. Föredrar omväxling i matskålen, men vom och hjortben är rätt oslagbart.
Träning:
När det är något han gillar är han otroligt kul att träna med. Han har till exempel visat framfötterna vad gäller viltspår och agility, men även rallylydnad var rätt kul den gång vi provade det. Att bara gå och harva samma gamla lydnadsmoment är däremot inte hans melodi, något som också återspeglar sig i svårigheten att lära honom att gå fint i koppel. Men allt som rör sig och som innebär omväxling gillar han.
Motor:
På hans villkor; är det nåt kul har han motor och uthållighet, han orkar till exempel cykla långt, och en timmes agility är inga problem (mer än att han kanske går upp i varv alldeles för mycket). Är det nåt mindre kul har han absolut nolltolerans. Nosa kan han givetvis göra hur länge som helst...
Kamp:
Jajamensan, det är hur kul som helt att fajtas. Utom i skogen då, för där finns det inget som slår att bara få lukta på alla blommorna… Typ.
Uppfinningsrikedom:
Har ju inget att jämföra med, men han är nog relativt uppfinningsrik. Tar vi fram ett hundspel à la Nina Ottosson löser han problemet direkt. Han är rätt smart.
Råttfångartalang:
Nu bor vi ju inte riktigt på landet, så han har väl egentligen aldrig fått nån riktig chans. Men han skäms lite över att behöva erkänna att saldot på rått- och mussidan hittills är NOLL.

Den senast tagna bilden är från halv elva-tiden igårkväll i tevesoffan.
Jag skickar utmaningsbollen vidare till Tina, Enzo, Åsa, Benson och King & Pompe, så det inte bara blir gårdshundar. Intressant att se skillnaden på olika raser, tycker jag…

Kvällspromenad

Jag tar inte alls alltid till flaskan, ibland dricker jag fint också. Man blir ju lite törstig av att träffa en sån där snygg tik.

Igår träffade vi jämnåriga korthåriga collien Älva för första gången. Vi gick på trevlig kvällspromenad, roligt att hitta fler hundägare i området som är mer på samma våglängd att även vilja träna sina hundar lite.

Att Kasper behöver träna promenader tillsammans med andra hundar vet jag ju sen förut, men det blev extra uppenbart igår kväll. Han var allmänt jobbig – dels skulle han leka, men när han inte fick det slutade han med lekförsöken och återgick till sin vanliga ”ska ligga i framkant och nosa”-attityd. I början försökte jag hålla efter honom, stannade och inväntade position, morrade i när han började stega framåt osv. Men åtminstone jag orkar inte hålla på så i en timmes tid, utan slappar av efterhand. Givetvis inte bra, för man behöver ju vara konsekvent, men samtidigt vill man ju prata normalt med den nya bekantskapen och försöka ge en något så när normal bild av sig själv. Inte bara som den rytande matten. Hade givetvis klicker i handen, men när han är så där blir det ytterst få tillfällen att klicka för något positivt.

Nå iallafall, efter ett tag hamnade vi på en grusplan vid en skola och bestämde oss för att passa på att träna lite störningar. Jag satte Kasper ned och Älva med matte gick runt oss, först med hunden på utsidan, och sen på insidan. Kasper var lite intresserad och vred sig lite åt Älvas håll, men satt kvar. Jag belönade så klart.

Sen bytte vi plats, och jag gick först på 1–2 meters håll, sen allt närmare, bytte riktning. Kasper gick som ett ljus! Han tittade fokuserat på mig, höll sig vid min sida, drog inte inåt Älva. Min alldeles gulliga lilla hund!

Sen satte jag honom 1–2 meter från Älva, sade till att sitta still, gick runt honom (mellan hundarna), släppte kopplet, och gick tillbaka, kallade in. Lysande!

Körde också lite kontakt framifrån à la Eva Bodfäldt, där jag lockade in och vände runt och belönade på vänster sida. Alla dessa övningar gick jättebra, och Kasper var som en helt annan hund.

Sen skulle vi börja promenera tillbaka, och han blir så där odräglig igen. Suck.

Det måste väl antagligen vara nåt i mitt sätt, jag har inte fått in i hans huvud att han ska bete sig likadant på promenaden som vid träningen. Detta har vi nu tragglat i ett år, och det är det enda som är riktigt jobbigt med honom. Antar att det bara är att fortsätta ta tillvara de småpositiva förstärkningsögonblicken och att träna, träna, träna med andra hundar.

Vi ska iallafall träffas fler gånger och det känns kul. Kasper behöver det definitivt, och Älva kan knappast få mer avancerad störning än honom.
Lite senare:
Var just ute på förmiddagspromenad och funderade mycket på skillnaden mellan när vi går ensamma och när vi går i grupp. Ensamma fokuserar jag hela tiden på honom, korrigerar när det behövs, försöker variera gången (hastighet, zickzack osv), belönar när han gör något positivt (går rätt, tar kontakt osv) – och, framför allt, ger superbelöningen Fri emellanåt. Vid Fri får han snooza fritt, bara han inte börjar dra alltför mycket.
Alla dessa saker är mycket svårare att göra när man går i grupp:
fokusering – man vill ju gärna prata lite med övriga, vara social, snacka hund osv, alltså har man inte samma järnkoll på hunden
belöning – godisbelöningar får han fortfarande när han gör något bra, men han ger själv sällan chansen till dem
korrigeringar – blir det mer av i grupp, eftersom han är uppe i högre varv
gångvariation – blir det mindre av i grupp, eftersom man anpassar sig efter andra, men jag försöker att gå lite zickzack ibland. Stannar till gör jag i samband med korrigering så Kasper ska komma in rätt vid min sida. Då hoppar han alltid in så fint, för att omedelbart glömma bort det två sekunder senare
superbelöning – det som jag tror har gett mest när vi går ensamma kan jag tyvärr oftast inte använda alls i grupp. Att på en gångväg ge Kasper Fri med andra hundar nära skulle betyda att han skulle ta det som en uppmaning att nu är det okej att springa fram till dem och leka. Jag kan ge Fri endast på platser där det finns rejält med svängrum och grönyta vid sidan, så det blir alldeles för sällan på en sån här promenad.
Konstruktiva tips mottages gärna.

torsdag 29 januari 2009

Bildutmaning

Jag blev utmanad av Tina:

- Gå in i mappen mina bilder (ev. Bilder för dem med OS X eller din egen personliga bildmapp)
- Gå till den sjätte mappen (ev. den sjätte mappen igen) och välj därefter den sjätte bilden i den mappen.
- Visa bilden på bloggen och skriv något om den.
- Invitera sex stycken nya till att vara med på utmaningen.
- Länka till dem, och låt dem veta att de är utmanade.

Den här bilden är tagen på Stockholms Stadion den 31 maj förra året, då det var Stockholm Maraton. Alla väntar på att vinnaren ska springa in och göra ärevarvet. Kasper ligger i förgrunden och vilar i skuggan. Det var en riktigt varm dag och så mycket folk att han inte riktigt orkade bry sig. Mycket bra miljöträning. Kasper var då ungefär 11 månader.

Jag utmanar nu Sara, Hippi, Enzo, Janos, Ninni och Benson.

Haiku om vädret


Vita snön faller mjukt
Grävda hål, ben, bollar försvann
Endast dofter kvar
Kaspiskt haikuordspråk


Igår kom min födelsedagspresent äntligen, exakt en månad försenad. Jätteroligt med den nya fina blixten till kameran! Med den får Kasper inte ens såna där fula blåögon. Några provbilder från igårkväll...


Kasper tar till flaskan...

onsdag 28 januari 2009

Framförmappen

Jag testade framförmappen idag för att se vilka frivilliga beteenden jag fick. Hoppades på utgångsposition, eftersom vi tränat det så mycket den senaste tiden, men nej då, inte alls. Fick fyra beteenden i den här ordningsföljden:
  1. Ligg
  2. Sitt
  3. Stå (!)
  4. Backa

Stå blev jag rätt förvånad över, men där ser man. För att få igång utgångspositionen efter alla dessa olika belöningar (som sedan testades igen och igen, med lite pipighet till följd när belöningen uteblev) blev jag tvungen att säga Hit. Därefter gjorde vi ett antal rätt bra utgångspositioner. Men emellanåt faller han ur, provar nåt helt annat, som Sitt eller Ligg någon helt annanstans. Och några gånger sätter han sig snett, men rättar ofta in sig spontant efter nån halv sekund. Låter egenkorrigeringarna passera för närvarande.

Har inte lika ont i nacken längre, men det tar nog ett par dagar till innan jag känner för att köra kryp- och apportövningar, där man befinner sig nedåtböjd mest hela tiden.

tisdag 27 januari 2009

Hundtränaren vecka 4

Har inte så mycket nytt sen förra veckan, främst en insikt i att gå långsamt fram i krypet och höja huvudet så att bakdelen kommer ned ordentligt. En gång har jag kört kryp under sängen, ska nog göra det mera, då blir det ju ett naturligt krypande på ett annat sätt.

Har tränat apportbock à la klossträning en gång, detta ska vi fortsätta med.

Annars har det inte blivit så mycket tränande denna isslaskvecka, ens inomhus. De senaste dagarna har jag haft så ont i nacken så huvudet spränger när jag böjer mig ner. Att då träna en liten hund har inte känts lockande...

Lina har skrivit en massa bra (som vanligt), bl.a. även positiva saker om flexikoppel! Jag har ju bestämt att inte köpa ett flexikoppel förrän Kasper har bevisat sig värdig det (dvs kan gå i alla lägen utan att dra). Dit har vi inte nått än, särskilt inte i skogen och med hundar i närheten. Ska fundera lite på vad Lina skriver, kanske det trots allt kan fungera för oss med? Flexi har ju, rätt använt, sina fördelar också, särskilt om man inte vill släppa lös i skogen.

Stöd matupproret

Har du inte skrivit på än? Här är länken: http://www.camillasmatuppror.se/Hem/13741_Om_Matupproret

Annika är med i dagens Aftonblad:
http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article4269108.ab
Roligt, men samtidigt känns det lite trist att det blir som vilken bantardiet som helst av det hela...

måndag 26 januari 2009

Haikuförsök

Gunilla inspirerade mig att göra ett haikuförsök:

Åt semikolon
Kroken fastnar i magen
Men pricken är god

Kaspiskt haikuordspråk

Hurra – viltspårkurs igen

Nu känns det lite roligare på kursfronten. Fick just veta planerna på vår utlovade fortsättningskurs i viltspårning. Vi drar igång i mitten av mars med två halvgrupper då hundarnas spårningsstatus ska bedömas inför anmälan till anlagsspår. Vi hamnade i första gruppen den 15 mars – husses födelsedag, men några timmar på eftermiddagen kan han väl klara sig utan oss. Sen har de tursamt nog lyckats pricka in fyra helgdagar lite lagom runt vår Italienresa, så jag missar ingen gång på grund av det. Det hela hinner ta slut innan det bär av till Frankrike, dessutom. Kunde inte ha planerat det bättre själv. Sen återstår ju att se vad vi kan få för anlagsprovsdatum (ja, jag hoppas och tror att Kasper kvalar in dit (fingers crossed)).
Nu har vi ju hittills bara tränat en gång sen vi slutade förra kursen, men man kan kanske hoppas på lite mer barmark innan mitten av mars. Ett par träningsomgångar innan dess vore idealt för oss båda.

Hyllning till semikolonet

En vacker hyllning till semikolonet kom min väg, och då jag gärna vill spara denna visdom lägger jag in den här:
Semikolon är skiljetecknens Bordeaux, finsmakarens favorit; det är en markör för språklig virtuositet. Lika älskat som det är av författare och drivna skribenter, lika missförstått är det av den stora massan.

Kasper undrar om semikolon går att äta?

söndag 25 januari 2009

Konstnärliga bilder

Tack, Jenny, för kommentaren om bilderna! Det påminner mig om att slänga in en länk till några av husses allra mest konstnärliga bilder:



Och vad sägs om denna? Tagen av husse, photoshopmekad av mig. Gillar hans leende...

Sjöpromenad igen, modell blötare

Gick samma promenad idag, med en betydligt högre slask- och isfaktor. Några bilder från promenaden:





Är SÅÅÅ nöjd med mina Icebugkängor, som verkligen kommer till sin rätt på detta isiga underlag. Just nu gör det inget att jag ännu inte har hittat ersättarna till mina gamla trogna meindl goretexskor.


Kasper bryr sig verkligen inte om tåget, är helt oberörd. Miljöträning som sitter!

lördag 24 januari 2009

Sjöpromenad

Gick en promenad utmed sjön i förmiddags med Kasper. Gick bland husen på ditvägen och utmed sjön på hemvägen. tror det var en bra strategi, för sjömiljön är intressantare, bra att ta den på slutet. Kunde till och med ha honom lös några korta stunder där.

Jämförelse mellan veterinärkliniken i Upplands Väsby och vår nya i Vallentuna:
Lite tidigt att uttala sig efter bara ett besök i Vallentuna, men en mycket lugnare och familjärare stämning var det. I Upplands Väsby är det lite storsjukhuskänsla och anonymt, tycker jag, och så känns det allmänt stressigt och rörigt. Man får säga till flera gånger vad man vill, och ofta har de ändå missuppfattat det hela (främst personalen i receptionen). Vallentuna är ju mycket mindre och är dessutom nystartade, så de kanske inte har full patientbeläggning ännu. Men det kändes som att de hade tid med en, man blev trevligt bemött (önskar bara att Kasper varit det tillbaka...). Ska ju dit om en månad igen, får se om förstaintrycket håller i sig. Nackdelen är väl något sämre öppettider, men blir det något akut på icke kontorstid kanske vi hamnar i Arninge eller Albano i vilket fall, och då har inte den delen så jättestor betydelse.

fredag 23 januari 2009

Leptospiros nr 1

Idag var Kasper hos veterinären för sin första leptospirosspruta inför sommarens Frankrikeresa. Även om vi inte ska längre ner än till Bourgogne känns det skönt att ha detta skydd. Vi kommer ju att vistas på landsbygden en längre period.

Kasper morrade åt veterinären! Vi satte på munkorg så hon kunde ge sprutan i nackskinnet medan jag höll i huvudet. Då knystade han inte alls, det var innan... Vi har ju aldrig varit hos den här veterinären innan, men det var tydligt att han kände igen den svarta bänken som något otrevligt.

Vaccination 2 om en månad. Fick också bekräftat att kennelhostevaccinet räcker fram till 1 juli.

Clinic i fotgående igår

Inte förrän jag kom hem insåg jag att det första av tre demoekipage på clinicen var Tina och Sabina. Ingen bild har jag på dem heller, att mobilen kunde användas till både kamera och anteckningsblock gick upp för mig först efter ett bra tag... Illa. Iallafall var deras demo mycket bra, liksom Evas åtföljande kommentarer. Det finns mycket där för mig och Kasper att ta tag i och försöka överföra till vår lilla nivå.
Eva och 10 månaders golden som ännu inte börjat sin fotgåendeträning. Eva visade små embryon till ingångsträning med handen som en stolpe. Allt komplicerades av att hunden hela tiden ville visa hur duktig hon var att sitta, så mycket tid fick ägnas åt att klicka in ett stående. Kvällens roligaste inslag var när tiken lyckades få loss Evas ena örhänge, varpå Eva räddade det, satt och kelade med hunden och sen skulle belöna. Hon sträckte av gammal vana fram vänsterhanden – men där fanns inget godis, utan en örhängesplupp! Så nu är denna golden lite extra gyllene... ;)
Malle med matte i elitklass, som har problem med pipande hund. Dock fick vi under kvällen höra väldigt lite pip. Däremot fick vi under detta inslag lära oss mycket om hur man med ytterst liten mimik kan underhandsbelöna och förvarna om vändningar åt ettdera hållet. Det senare gjordes genom att fälla ut ”blinkersen” – en liten huvudvridning åt det håll man skulle aningen innan man själv svängde.
Här kommer mina kortfattade mobilanteckningar, får reda ut dem lite senare:
  • Lek igång
  • ställ upp
  • backa
  • belöna på vänster sida, smek m vänster hand, godis m höger
  • vänd o gå
  • upp m huvudet
  • mimikbelöning:
    belöningsblick hastig, flirt
  • uppnick m hastig slick
  • gäspning
  • blinker m huvudet före vändning
  • gå ner o smek före godis eller lek, öka den sociala kontakten
  • stolpe runt hand
  • håll dig undan vid undanplockning av lekgrej och godis, så hundens intresse hålls vid liv, låt hunden söka upp dej
  • då blir hunden aktiv, ingen snoozning till nästa uppställning
  • håll dig undan med belöning, låt hunden jaga ifatt den

torsdag 22 januari 2009

Lite nejövningar


Träffade Enzo med matte idag igen (Grattis!) och körde lite välbehövliga nejövningar.

Vi började med att sätta båda hundarna intill varandra. Sen höll jag fram en öppen hand med köttbullbit och sade ”Enzo, varsågod!” respektive ”Kasper, varsågod!” Efter några gånger gick det ganska bra, även om Kasper tenderar att bara lyssna på ordet Varsågod. Nyttigt att lära sig att inte bara roffa åt sig, utan varva med hundkompisen.

Sen strödde vi köttbullssmulor på marken för att kolla av att det inte uppstod nåt gruffande och morrande om maten, men de gick så fridfullt bredvid varandra och plockade smulor som små kycklingar.

Tredje övningen blev tre lock med köttbullsbitar på. Kasper var mest intresserad av att snooza på löptiksfläckarna på ängen, så Enzo fick börja. Det var ett tag sen sist, så några bitar snodde han, men sen fick de styr på promenaden förbi locken. Oj, vad Enzo var intresserad av godisarna, han blev superlycklig när han fick ta dem till sist. Kasper hängde med koppellös runt och klarade alla passager fint. När jag till sist sade varsågod till det närmaste locket tolkade han det som att han fick ta köttbullen även på nästa lock. Tredje locket hann jag stävja och han fick sen ta en extra runda innan han fick ett okej på det också.
Vi testade också en i taget att promenera runt lite med båda hundarna.

Löptiksfläckarna var så intressanta att det blev helt ointressant att springa runt och leka med kompisen. Har väl aldrig hänt förut att de inte jagat runt när de fått chansen.

Ikväll ska jag på clinic i fotgående hos Eva Bodfäldt, ska bli mycket intressant och lärorikt.

onsdag 21 januari 2009

Sorgliga historier och finfin utsiktsplats

Fick reda på idag att en av mina hundinstruktörers hundar, Adjak, sprungit ut på en landsväg och blivit överkörd av en långtradare strax före jul.

Inte nog med det, sen verkar schäfern Tosse ha skadat sig allvarligt under lek idag hos Kaspers uppfödare. Håller alla tummar och tassar att det ordnar upp sig snart.

Mina tankar är hos dessa hundar och familjer.

Så mitt i allt detta sorgliga får jag se en så fin bild på Cärla, en dsg på sju månader. (Tack, Lina!)



Visst ser det för läckert ut med en uppmärksamt spanande gårdshund på hästryggen?

Kasper gnäller

Kasper tycker synd om sig idag. Det manifesterar han genom att ligga vid min arbetsrumsdörr och gnälla som ett gnisslande gångjärn. Jag väntar ut honom...
Anledningen? Har städpersonal hemma som ska få arbeta i lugn och ro utan intensiv gårdshund. Sen var jag hos tandläkaren nu på morgonen, och för att samma personal skulle få frid tog jag med honom i bilen där han fick ligga och vänta. Han har hittills bara fått kisspromenader och vill nu antingen ut och busa med personalen eller ut och röra på sig ordentligt. Provade att ta fram klicker och godis, men inte ens det intresserade.
Så snart personalen har gått ska vi ut och röja i skogen med Enzo plus matte. Tur att jag ändå väntar på jobbfiler just nu, annars skulle detta schema knappast gå ihop sig...

Lite senare:
Han var precis den vildbasare jag väntat mig i början av långpromenaden. Jag lär honom fara omkring i sina vilda svängar ett bra tag, för jag insåg hur mycket överskottsenergi som bara väntade på att få komma ut. Lite längre fram fick Enzo och Kasper leka lösa, och jisses vilken fart det var på dem! Vi promenerade vidare, men efter att ha sett färska rådjursspår tyckte jag det var lugnast att koppla upp Kasper. Enzo saknar rådjursinstinkt, så han fick fortsätta att gå lös.
För första gången hade jag chansen att studera exakt vilka typer av spår Kasper intresserar sig mest för. Snön var så där perfekt med riktigt tydliga spåravtryck. Och det visade sig faktiskt att det inte alls var de ganska rikligt förekommande rådjursspåren som var intressantast, utan lite större hundtassar! Det kan ju ha varit en löptik, det vet man inte, men dessa spår fick mest uppmärksamhet från lillpojkens sida. En gång nosade han lite på ett rådjursspår, då nejade jag och belönade när han upphörde med det.
Efter en skaplig runda i skogen kom vi tillbaka till fältet där de lekt förut, och vi släppte ihop dem igen. Den här gången var leken lite mattare. Men rätt var det var drog Kasper iväg rakt över fältet, okänt vad som triggade honom, men snart var han halvvägs till hästgården Molnby.
Jag försökte ropa tillbaka honom, men det enda som hände var att jag blev hes. Fick upp min visselpipa ur fickan och blåste mig lomhörd. Efter en stund stannade Kasper upp och bestämde sig faktiskt (tror han funderade lite där) för att vända tillbaka. När han sprungit två tredjedelar av sträckan vände jag och sprang åt andra hållet samtidigt som jag fiskade upp köttbullar och delade i småbitar i handen. Det var bara det att emellan oss fanns Enzo... Och ärligt, vad är roligast, en liten kul snabbsprungen sheltie eller en betydligt långsammare vanlig gammal matte? Köttbullar eller inte?
Jag stannade upp och båda hundarna närmade sig. Jag bestämde mig för att slänga ut köttbullsbitarna för att locka, men då var det Enzo som var ivrigast på dem. Inte riktigt avsikten... Enzos matte kom fram och försökte hindra Enzo från att ta alla, men då morrade han åt henne! Första gången nånsin det har hänt! Lite perplexa blev vi, båda två.
Kasper fick några godisbitar och blev uppkopplad, och sen började vi istället träna nej-sägning till Enzo. Jag lockade med köttbulle och min ljusaste lockröst, och det var lite svårt ett tag, men snart insåg han att det var bättre att lyda matte. En liten vass sheltietand i tummen fick jag, men det syns inte längre. Kanske blir det mer sån här nyttig övning imorgon. Gjorde samma övning på Kasper, gick riktigt bra utom en gång när jag själv tvekade om jag skulle förbjuda eller tillåta. Inte direkt hans fel...
På hemvägen kunde Kasper faktiskt gå lite fint vid sidan av med släpande koppel, kändes som en mycket bra avslutning. Nu sover han så gott i sin säng i köket. Och jag ska äntligen börja arbeta...

tisdag 20 januari 2009

Kryp, ingångsposition, apportbock

Har tränat lite olika delmoment i köket:
Kryp – svårt att komma förbi ca tre krypsteg. Sen stannar han upp och tittar på mig. Varför klickar du inte? Om jag bara avvaktar kryper han tre igen, och stannar. Eller så reser han sig upp helt eller med rumpan. Fast jag kanske inte ska oroa mig för det – här skriver man att krypmomentet ska få ta sin tid. Några tips på hur jag ska gå vidare med min egen position snarare än sträckan (fast jag använder ju target stick istället för hand): ”Kom ihåg, ju högre huvud fram, desto lägre bak. Ser det bra ut och hunden kan krypa en dryg halvmeter är det dags att börja jobba in sig så man hamnar bredvid hunden. Med din hand ser du till att hunden kryper rakt medan du själv sakta ändrar position så du till slut hamnar bredvid hunden. Låt hunden krypa max 70-80 cm vid varje tillfälle innan belöning och gå gärna tillbaka där du bara belönar en tass framåt osv. Sakta men målmedvetet ska du till slut kunna sitta på knä bredvid din hund när den kryper. För att minimera risken för ett snett kryp kan du sätta upp vänster ben så det bildar en ”mur” som hindrar hunden att dra sig åt höger.
Ingångsposition – han börjar bli rätt duktig på detta, både ute och inne. Har nu börjat göra små försiktiga vänstervändningar, och visserligen ser jag inte hur det ser ut, men när vi vänt klart är han i rätt position. Måste se om jag kan ta till spegeln igen för att se hur han beter sig i vänstervändningen. Åt höger hamnar han ibland fel, oftast då lite snett bakom mig. Tänk min vänsterhäl med riktning klockan tio. Givetvis nollar jag det. Totalt sett har det dock gått bra framåt.
Apportbock – lade ned en bok till hjälp för att köra apportbocksträning à la klossträning. Han fattade rätt snabbt att han skulle ta apportbocken med sig runt till mig. Men sen släpper han den nästan omedelbart. Måste klura ut hur han ska fatta att han ska hålla fast den. Ett tag blev han väldigt förvirrad när han kom runt med apportbocken, slängde ner den på golvet och sen inte fick någon belöning. Då tjurade han ett tag, lade sig och tittade på mig och gnällde lite. Jag bröt för att fixa mej en kaffe och då kom han gående med apportbocken till mig... sötnos.
Klickerklok skriver så här om ett bra gripande: ”Här kan det vara en stor fördel att belöna med kamplek och hålla ett högt tempo i träningen. Det kan till och med vara en bra idé att ha kampleksaken i ena armhålan och apporten i andra. Då kan du snabbt växla mellan repetition och belöning och se till att hunden behåller den intensitet och lust att gripa som väcks med kampleken.
Och lite längre ner, för att träna stadgan i detta moment: ”Nu kan du prova samma sak med apportbocken. Låt hunden hålla apporten, presentera en öppen hand med godbitar. Om hunden släpper apporten försvinner handen och ni gör om övningen. Så for hunden håller fast apporten trots att du lockar med godbit, tar du tag i apporten, säger ”tack” och belönar. Öka tiden som du lockar hunden innan du belönar. Du kan också göra samma sak med leksaker. Plocka fram en leksak och belöna om hunden fortfarande håller fast apporten. Om han skulle släppa, försvinner leksaken och ni gör om övningen. Det brukar inte ta lång tid innan du kan kasta leksaker runt dig och lägga godbitar på näsan, medan hunden fortfarande håller apporten i ett fast grepp.
Lite senare: Testade att varva kamp med handske och hålla apportbock, och då blev det lite roligare, även om han ju inte alls håller så hårt om bocken som om handsken. Men jag kunde backa ett antal meter med apportbocken utan att han släppte taget. Ninni, för att kunna träna som du beskriver måste han ju kunna kommandot Håll fast, och det kan han inte. Jag provade lite med Vänta, och det verkar funka, även om det känns konstigt att säga så i det här sammanhanget. Men för honom betyder ju Vänta att fortsätta göra det han gör, så kanske det är en väg att gå... bara under en övergångsperiod.
Angående HD så har jag inte tänkt göra det på Kasper. Det ingick ju i min ursprungsplan, men eftersom han har fel på tänderna och ändå inte kan avlas på har jag svårt att motivera den utgiften. De pengarna lägger jag hellre på en rolig kurs som vi båda kan ha kul av... Trist på Bond, men Billy är förhoppningsvis en A-kille.

måndag 19 januari 2009

Hundtränaren vecka 3

Kort sammanfattning av sådant jag skrivit i Hundtränaren förra veckan:
Vi skulle träna Stanna (har tränat detta ytterst lite vecka 3) och Utgångsposition.
det senare har vi tränat på en hel del, både ute och inne, och jag tycker absolut att vi har gjort framsteg.
Har ett par idéer om hur vi ska komma vidare med Kryp den här veckan, och givetvis jobbar vi vidare med Utgångspositionen också.
Stora besvikelsen för veckan: ingen Canis-kurs.

söndag 18 januari 2009

Brödbak och antihoppträning

Bakade brödkakor av en typ som hela tiden måste övervakas i ugnen så de inte blir för bruna. Kasper har för ovana att gärna hoppa upp och slicka i ansiktet när man böjer sig ner. Jag har inte direkt gjort något för att stävja det, för normalt störs jag inte så mycket av det.
Men nu blev det lite jobbigt i och med dessa ideliga ugnstittningar, så jag bestämde mig för att passa på att träna bort beteendet medan vi ändå bara stod och väntade.
Jag böjde mig fram med godis bakom ryggen. Kasper hoppade och slickade i förhoppning att få godiset. När han tröttnat och satt sig ned lugnt framför mig kastade jag en bit till honom. Så höll vi på tills baket var slut.
Lite bättre blev det allt, får fortsätta denna träning en annan gång. Kanske nästa gång skorna ska på?
Sen har jag rengjort hundcykeln och bytt bakdäck också. De sista decimetrarna att få på nya däcket över fälgen var så hårt att husse fick komma och bistå. Till och med han tyckte det var svårt, men på kom det. Varje gång jag kämpar med däcksbyte hoppas jag alltid innerligt att jag aldrig ska behöva göra det i fält, i ösregn eller så. Inomhus på en stol kan jag (åtminstone nästan) greja, men i ett lerigt dike...

lördag 17 januari 2009

Träning av platsliggning

Råkade hitta denna suveräna instruktion, med film och allt:
Träningstips – Platsliggning
Nån mer än jag som har nytta av den?

Stadsbesök och utmaning

Åkte in till stan (utan hund) och reklamerade mina fina Meindl-skor i goretex. Köpte dem i juni, alltså ett halvår sen, och nu tränger det in fukt vid vänsterfotens lilltå. När jag kikade efter så fanns där en spricka precis där tågummit slutar och goretexet tar vid. Antagligen tyget som släppt under gummikanten, det är precis vid ett sånt veck som blit vid tårna. Lämnade in dem på Addnature och får räkna med upp till tre veckor innan jag har dem tillbaka. Visst är det illa på ett par skor som kostade 1595 spänn?! Men i övrigt har de varit supersköna, så jag hoppas de kan åtgärda dem eller ge mig ett par nya.
Sen gick jag bort till en cykelhandlare och köpte ett nytt däck till hundcykeln. Det han hade att sälja var jag inte intresserad av, men så hade de en bunt Continentaldäck som de fått fellevererade och som såg ut precis som sådana däck jag ville ha – släta mitt på och grova i kanterna. Perfekta att köra på grusvägar med, och funkar bra även på asfalt. Så de fick ett däck mindre att skicka tillbaka till leverantören. 300 spänn kostade det inkl slang. Nu återstår bara lite cykelmek. Har tagit in hojen på uppvärmning först, har ingen lust att förfrysa fingrarna på den iskalla metallen.

Fick en utmaning igår av Tina. Svåraste frågan att svara på var platser i Sverige jag ville besöka som jag inte redan varit på. Jag tycker jag har varit nästan överallt? Men, men...

Regler: Länka till den som utmanat dig/där du hittade listan, svara på frågorna, och (om du vill) utmana fem andra bloggare! Det kan också vara lämpligt att meddela dem att de är utmanade.
Tre yrken du drömde om när du var yngre?
1. Polis
2. Arkitekt
3. Journalist
Tre yrken du skulle vilja prova på?
1. Vinodlare
2. Författare
3. Fotograf
Tre yrken du inte skulle vilja ha?
1. Städare (hatar att städa)
2. Lapplisa
3. Tandläkare (att grotta i andra människors käftar…)
Tre språk du skulle vilja kunna?
1. Franska (har gymnasiekompetens, planerar förbättra denna i sommar)
2. Italienska (har läst lite, men skulle gärna läsa mer)
3. Kinesiska (men det är så ouppnåeligt…)
Tre länder du vill besöka (som du inte tidigare varit i), och varför?
1. Irland (det ligger så nära, men blir ändå inte av)
2. Australien (naturen, djurlivet, havet och den avslappnade stilen)
3. Japan (och se både det moderna och det gamla)
Tre platser/områden i Sverige du skulle vilja besöka (som du inte tidigare varit på)?
1. Gotska Sandön
2. Kiruna (det här var den svåraste frågan av alla…)
3. Treriksröset
Tre svenska platser/områden du varit på och vill återvända till?
1. Österlen
2. Gotland
3. Stockholms skärgård
Tre platser i Sverige du skulle kunna tänka dig att flytta till?
1. Simrishamnstrakten
2. Ystadstrakten
3. Skillinge (kan ju räknas in under 1, men…)
Tre talanger du önskar att du hade?
1. Dansa
2. Sjunga
3. Komma ihåg kändisars och andra personers namn och sammanhang
Tre saker som alltid finns i ditt kylskåp?
1. Smör
2. Ägg
3. Vispgrädde
Tre hundraser du skulle vilja prova på/kan tänka dig att ha, som du inte har/har haft? (Endast för hundmänniskor eller wannabes.)
1. Jaktlabbe
2. Beauceron
3. Kromfohrländer
Tre “saker” du önskar att du var bättre på än vad du redan är?
1. Träna hund
2. Cykla
3. Fotografera
Tre (icke hundrelaterade) “ämnen” du skulle offra delar av din fritid för att lära dig mer om?
1. Läsa franska och italienska
2. Vinkunskap
3. Ridning
Tre saker du skulle köpa till dig själv om du hade 10.000:- “över”?
1. Klickerkloks sommarläger
2. En jaktlabbe (fast inte i år)
3. En resa till varmt land
Jag har utmanat Ninni, Lina, Conny och Hippi. Vore kul att läsa era svar!

fredag 16 januari 2009

Dr Jekyll och Mr Hyde

Husse kom just in från en längre promenad och förfasade sig över hur totalt odräglig Kasper hade varit. Jo, jag vet ju det, särskilt på utväg i skogen är han ibland rena mr Hyde. På hemvägen kan han sen slå om helt och bli dr Jekyll.

Som en koll av hur uppspelt han var tog jag fram en klicker och lite godis och började träna fotpositioner i arbetsrummet. Suveränt bra, flertalet högervändningar också. Då vågade jag mig på att prova några vänstervändningar och fick lite märkliga beteenden:

1) hopp mot godishanden (händer aldrig annars, måste vara att jag liksom inbjuder genom att närma mig hunden med vänsterhanden)

2) backning först och sedan fram till min vänstersida när jag ställt upp mig på nytt.


Ingetdera var ju direkt bra, så jag lade ifrån mig godiset på bordet för att få bukt med 1). Sen gjorde vi om tills han gjorde ett par fina bakdelsvändningar à la klossträning. Belöning!


Detta är ju ett helt nytt moment i positionsträningen, och det behöver helt uppenbart tränas en hel del. Men jag såg samtidigt tendenser till att det kan bli väldigt fint så småningom.


Nån som vill ha mr Hyde, så kan jag behålla dr Jekyll?

torsdag 15 januari 2009

Ingen Canis-kurs

Deppigt. Fick mejl sent igårkväll från Canis-instruktören att kursen är inställd. Ridhushyran hade höjts alltför mycket. Fy f-n, vad surt, jag hade verkligen sett fram mot den kursen.
När jag gick och lade mig igårkväll hade jag tappat allt vad träningssug heter. Idag känns det lite bättre, även om vi mest promenerat, inte tränat, mer än någon enstaka inkallning och så.
Får ta mej en funderare på om vi kan hitta på något annat i februari-mars, eller om vi ska vänta till agilitykursen drar igång senare i vår.

onsdag 14 januari 2009

Går det bra...?

Oj, inte varje dag jag gör tre inlägg här, men nu måste jag bara göra ett till.
Var ute på hundpromenad. När Kasper stannade för att nosa/kissa såg jag att det kom ett till hundekipage längre ner i backen, rätt långt bakom oss. Vi ska ändå snart vika av, tänkte jag, så jag behöver inte bry mig.
Max en minut senare säger det SWOOSH! Ett stort svart djur svischar sig förbi oss bakifrån och kastar sig över Kasper. Överdriver inte om jag säger att hjärtat gjorde en helvolt, även om jag faktiskt sett hunden alldeles innan. Jag trodde absolut att han var kopplad...
Går det bra...? hörs det från husse långt nerifrån backen.
Jag svarade inte, visste faktiskt inte vad jag skulle säga.

Gick det bra för mig? Tja, jag dog faktiskt inte i hjärtattack, även om det kändes så ett kort ögonblick.
Gick det bra för Kasper? Tja, han blev vänligt behandlad av hunden efter det initiala påhoppet, och betedde sig själv ganska civiliserat med tanka på omständigheterna. Han ställde sig visserligen med framtassarna på den andres rygg, men det tycker jag var helt okej efter en sån attack. Det visade sig vara Charlie, en av hundarna i grannskapet, nån slags retrievermix, tror jag.
Gick det bra för Charlie? Tja, han blev vänligt bemött av Kasper och inte överkörd på gatan. I och för sig en lokalgata, men bilar brukar köra alltför fort där, och varken bussar eller lastbilar hör till ovanligheterna.
Men ändå...
Gick det bra...? Nej, jag tycker inte riktigt det. Hundlek får gärna överenskommas först förarna emellan, överraskningar av den här typen kan gå väldigt snett. Och så föredrar jag hundlek på annan plats än gatan.
Men så vill man ju hålla sig väl med övriga hundägare i området. Så jag svarade inte på frågan.

Hundtränaren i tidningen

Lina har fått gratisreklam för Hundtränaren i Värmlands Folkblad. Kul, det är den (och hon) värd!

Vägning och hundhage


Åkte idag en sväng till Upplands Väsby, skulle köpa ett nytt bakdäck till hundcykeln. Det börjar fransa sig oroväckande.

Började med att svänga förbi veterinären och väga Kasper på deras utmärkta våg: 9,2 kg. Bara muskler, skulle jag vilja påstå.

Lät bilen stå och promenerade bort till den stora hundhage som ligger i närheten. Ingen annan var där, så jag släppte Kasper som lyckligt rusade omkring ungefär som Ferdinand när han stuckit sig på det där biet. När han lugnat ned sig efter tio minuter eller så provade jag lite inkallningar från lek och snoozande. De gick ganska bra om än inte så suveränt som jag skulle önska. Liten fördröjning sådär, sen kom han inspringandes. Lite köttbulle, en omklappning och så fick han sspringa iväg igen. Efter några sådana började han komma in helt frivilligt till min vänstra sida. Kanoners! Vi fortsatte då med lite fritt följ, fotposition och en och annan högervändning. Det gick riktigt bra. Fortsatte med Sitt och sen gick jag långt bort till andra änden för att göra inkallning. Någon gång steg han upp för att nosa på något intressant, men jag fick till tre mycket snabba och bra inkallningar med repboll som belöning.

Just när vi började känna oss ganska klara kom några invandrare med två blandrashundar. De frågade om de fick komma in och släppa, och visserligen morrade Kasper lite efter att nosat på den ena genom staketet, men jag sade okej ändå. Höll honom i halsbandet och försökte lugna ned honom medan de andra tog sig in genom grinden. Sen vart det fart! Två smågruff blev det med den ena hunden, en hane på två år (åt stövarehållet). Tiken (labbeliknande) var lugnare, men sade ifrån en gång när Kasper nosat alltför ingående där bak. Bortsett från gruffen, som de redde ut själva, kutade de som kompletta galningar fram och tillbaka i hagen och hade störtroligt. Sådana intensiva ruscher kan man aldrig få till på egen hand utan extrahund.

Jag provade att kalla in Kasper ett par gånger från hundleken, men det var som att tala inför döva öron.

När jag tyckte Kasper lekt klart (han var rätt uppstressad, tog knappt köttbulle som annars är hur poppis som helst) kopplade jag upp och så tog vi bilen vidare till cykelhandlaren. Öppnade inte förrän 12! Och jag som tyckte jag tog i rejält med marginal när vi kom dit klockan 11. Suck. Fick åka hem utan däck, men med en rejält däckad hund.

lördag 10 januari 2009

Första viltspårningen för i år

Väder: +1 grad, lite vind från höger i den övervägande spårriktningen.
Spår: Nära Angarnvägen. Drog ett ganska kort spår för att Kasper inte skulle tappa spårkunnandet nu i vinter, kanske 200 m. Rakt, bloduppehåll, vänstervinkel, högervinkel, spårslut. Låg ca 2,5 timmar.

Visst ser jag för kool och helkoncentrerad ut?
Framme! Jag ser den, jag har den på kornet!
Spårning: Raksträckan och bloduppehållet gick kanon. Sen gick han åt alla håll och kanter vid vänstervinkeln. Jag stod och väntade och till sist kom han tillbaka och tog upp spåret. Kan det ha varit viltstörning där? Därefter genade han och gick rakt på klöven (från fel håll) utan att ta högervinkeln. Kanske vinden spelade in där (och kanske även i förra vinkelproblemet?)? Det kan också vara så att jag lade de båda vinklarna lite för nära varandra, ska tänka på att ha lite längre avstånd mellan respektive moment nästa gång. Klöven var iallafall jättekul att återse!
På bilderna nedan ser man kamouflageselen ganska bra i olika vinklar.

Nu bidrar husse i en hundfototävling med en av bilderna ovan. Var med och rösta! ;)

Träningsinriktning i år


Har funderat ett tag på vad vi ska ha för mål för 2009, och just nu ser listan ut ungefär så här. Den kommer säkert att ändras eftersom...


Mål för mig:


  • Få till en mer disciplinerad träning med konkretare och tydligare delmål. Använda Hundtränaren till hjälp att logga status på olika träningsmoment.

  • Fokusera på färre saker i taget, och försöka få dem "färdiga". Ha Lydnadsträning i teori och praktik som bas.

  • Försöka komma tillbaka till det klickerska träningssättet och alltmer sällan det dominanta (även om det är det enda som fungerat på koppelpromenader). En viss mix kan fortfarande behövas, men jag ska vara restriktiv med det dominanta, eftersom klickerträningen är så mycket roligare och positivare. God hjälp kan fås på Klickerforum.

  • Försöka variera promenadlekarna mer (kom gärna med bra tips och idéer så lägger jag upp en lista senare!).


Mål för Kasper:


  • Starta anlagsprov i viltspår

  • Om han blir godkänd i det, starta minst ett viltspårprov i öppen klass

  • Lära sig gå (lydnads-)fot

  • Kunna fokusera på mig även i hundsällskap

  • Komma vid inkallning även i hundsällskap

  • Börja med agility

  • Kunna gå fint i koppel även i skog och i hundsällskap

  • Bli bättre på passivitet – kvantitativt mål: kunna sitta tyst uppbunden i skogen minst fem minuter utan att se föraren

  • Kommandot Stanna ska sitta bättre. Här känns det som om vi måste backa många steg och kanske börja om från början igen.
  • Han är anmäld till MH 28 mars. Håll alla tassar och tummar att vi är friska då...

Jag råkade hitta några gamla träningslappar från början av förra året. De intressantaste punkterna med nustatus inom parentes:


  • Grundfärdigheter (behövs kontinuerligt)

  • Fritt följ i koppel (går skapligt nu, även till viss del utan koppel, men behöver tränas kontinuerligt)

  • Skvallerträning (påbörjat, behöver dock tränas mer)

  • Sluta hoppa vid hälsande (har ej påbörjats, har dock minskat lite av sig självt)

  • Gå och lägg dig – bädd och bur (har ej tränats, men det fungerar ändå med bädden (!). Började träna bur lite, men har övergett det för närvarande.)

  • Lära Kasper att cykla och åka korg (färdigtränat)

Utgångsposition

Idag tränade jag lite mer ingångar. Jag körde för första gången i Saras rum, för det är enda stället med en spegel som går ganska långt ned. Den är dock rätt smal, så man måste stå på ungefär samma punkt hela tiden för att se hur hunden sätter sig. De gånger jag lockade med honom en runda runt på golvet för att komma tillbaka till samma spegelplats lyckades han sätta sig fint 7-8 gånger av 10.

När jag förhöll mig mer neutral men själv gick ur position satt han bara kvar och tittade på mig. Några gånger erbjöd han andra beteenden, som sättande rakt framför, läggande rakt framför eller läggande vid sidan. Statistik 3/10.

Till slut gjorde jag så att jag gick ur position, sen tillbaka till spegelplatsen men så nära Kasper att han flyttade sig (snäll bortknuffning). När jag uppnått att han flyttat sig ur position ställde jag upp mig igen och då hamnade vi åter på 8/10.

Körde även lite med target stick för att han på så sätt skulle lockas att komma in fint till mig, men tog bort den rätt snart, för det är ju inte själva rundandet som utgör problemet, utan den begränsade positionsmöjligheten framför spegeln. Man skulle träna i en stor gympasal med hel spegelvägg. ;)

söndag 4 januari 2009

Vinterkyla

Gick just en kvällspromenad med Kasper i vinterkylan. Termometern visar -17 grader, så vintertäcket åkte på. Har tvättat det, och nu är det lite kort över ryggen. Surt...
Gick, förresten... När han upptäckte kylan tvärnitade han och jag fick dra honom till soptunnan. Sen gick han självmant runt kvarteret, men tvärstannade vid bilen och ville in genom andra dörren. Drog honom vidare, för än hade han inte ens kissat. Han gick frivilligt till nästa sväng = hemåtchans. Drog honom med mig uppför backen till skolan. När vi sen svängde av hemåt hundra meter senare gick det frivilligt igen. Inte förrän huset var inom trevligt synhåll avbröt han sig för att kissa lite som hastigast. Sen ville han in. Basta!

Innehund visar tungan.
Jag får inte bita i bilarna, men titta på får jag iallafall!
Igår var det inte fullt så kallt och vi hade treåringsbesök. De lekte fint med bilarna.
Gick och handlade godis och mötte en stor borzoi, lika hög som Axel.

Sen var det full fart i backen, och jag upptäckte snart att det gick utmärkt att släppa linan utan att Kasper drog iväg på egen hand. Varannan gång putt på tefatet, och varannan gång kast med bollen...
Kasper rejsade ifatt tefatet nerför backen.
Tjoho, tjoho, här kommer en ko! Eller hund...

torsdag 1 januari 2009

Härliga vinterbilder

Vi tog en härlig vinterpromenad på närmaste golfbanan. I början var Kasper totalt vildsint, men efter ett tag, när det inte fanns varken folk eller fä i närheten, vågade jag släppa honom lös. Oj, vad han kutade och hade skoj!

Stilstudie i hoppning.

Vilka otroliga iskristaller det var i snön. Och ett underbart ljus.
Isen var kul att gå ut på. På några ställen var det strömt och uppenbart svag is vid broar och vassruggar, men det gick ganska bra att ropa in honom. Lite läskigt när han genade till mig tvärs över större damm, dock. Jag hade ju tänkt att han skulle springa runt...
Otroligt vackert motljus.
Kasper spritter runt i ren och pur glädje.

Suverän inkallningsaction...

Slut på 2008 - nytt 2009

Vad har hänt under 2008? Jättemycket ser jag när jag bläddrar igenom bloggen. En kort sammanfattning:
Kasper har lärt sig cykla och i slutet av året har han kört en enmilarunda utan problem.
Vi har gått många kurser under året, där åtminstone en del lärdom börjar sitta hos oss båda:
våren – Steg 1 och 2 i Frösunda, klicker 2, allmänlydnad, handling
hösten – kantarellsök, viltspår, skvallerträning
Vi har skaffat hundpass så vi kunde åka på utlandssemester tillsammans.
Kasper har, mest på lek, lärt sig några enklare agilityhinder.
Vi byggde en hage i trädgården så Kasper kan springa ut ibland på egen hand. Inte så roligt dock, om han är ensam och inte vi är med. Han föredrar fortfarande linan på andra sidan huset, där det är soligare och varmare och han har mer koll på läget.
Vi har testat hundhotell ett par dagar och fått bekräftelse på att det fungerar för honom. Bra de gånger han inte kan hänga med på semester.
Vi har skippat allt vad utställningskarriär heter pga. tandfel: en tvåa och en trea på de båda utställningarna.
Semestrar: båt till Gotland; jag och Kasper tältade i Skåne på dsg-träffen i Tollarp, vi åkte runt mer i Skåne och vi åkte båt över till Rügen. En av höjdpunkterna var Storegård hundpark strax utanför Löddeköpinge.
Tyvärr missade vi MH och kennelträff pga. kennelhosta.
Slutligen besökte jag Hund 2008 och träffade en massa fina hundar av intressanta raser.
Vad händer då 2009?
Vi har anmält oss till några kurser, kortare och längre:
ett föredrag om Ami-chien här i Vallentuna, en clinic i fotgående hos Eva Bodfäldt, en mer avancerad klickerkurs hos Canis, en agilitykurs i april eller så. Och sen ska väl viltspårandet komma igång igen när kylan släppt, vi talade om att köra en fortsättning för hela gruppen plus att gå upp i anlagsprov tidig vår.
Sen har jag bjudit husse på semester till Napoli en vecka och då får Kasper bo på hundhotellet igen. I sommar planerar vi hyra ett hus i Frankrike en längre tid och då ska Kasper få följa med. Ska bli roligt att ta med hund till detta hundvänliga land.

Apporteringen har för övrigt lossnat totalt, åtminstone inomhus. Ute har jag inte testat sedan jag började med nya metoden. Inne kan han följa efter mig med apporten i munnen, och han kan också skickas att hämta den och lämna av i handen. Han håller inte fast den om jag inte tar den med det samma, men jag har nu ytterligare någon sekund på mig att ta den innan han släpper. Ska jobba vidare med fasthållandet. Han släpper den inte på tillbakavägen längre i alla fall, kanonbra!