Senaste inläggen

lördag 31 januari 2009

Ylanden och träningsfunderingar

Läste just i Cärlas blogg om ylanden för att husse försvann på jakt utan hundarna.

Enda gången Kasper ylar är när utryckningsfordon åker förbi nedanför på stora vägen med påslagna sirener. Tror han skulle kunna tänka sig en framtid som brandmanshund... Åka på stegen för bästa utsikten och så...

Förresten, jag tror han har ylat för vacker löptik också.


Angående att gå fint i koppel med och utan sällskap så fick jag ett mejl om detta:

Kanske att du sätter ribban aningen högt ang K:s gå-fint övningar. Det skrivs ju om i träningssammanhang att man ska träna i korta intervaller, 5–10, max 15 minuter. Kanske att det är för mycket att begära att han ska klara att vara duktig under längre sträckor av promenaden.

Försök att bestämma dig för att ”vi ska klara x meter, eller x minuter”, sedan ett långt, fritt pass där du skiter i hur han går (nåja) och så repeterar du. (Får han frikommando – då gör det ju inget om han strosar lite.) Intervallerna kanske sedan kan utökas i takt med att K blir uthålligare koncentrationsmässigt?

Jo, det är mycket sant. När vi går ensamma får han ju pauser i och med Fri-kommandot. Det knepiga är att ge honom Fri i omedelbar närhet av andra hundar utan att han uppfattar det som lektillstånd.
Har på vissa ställen läst rekommendationer om att ha halsband när man tränar och sele som ett tecken på att nu går vi bara och bryr oss inte så mycket om hur det ser ut. Tyvärr är ju Kasper svensk mästare i urcrawlning ur selar, så det fick jag lägga av med rätt snabbt efter att ha testat den varianten.

Det måste ju vara lättare att vara duktig vovve på en träningsplan där det händer nåt nytt hela tiden, än att "bara" gå snyggt och kolla på matte i konkurrens med en massa goa dofter längs vägen.

Självklart är det så, även om vi tidigare har haft uppenbara koncentrationsproblem även på träningsplanen. Så det här var ett mycket välkommet framsteg!

Jag ska fundera vidare på hur man kan variera gruppromenaderna mera för att hålla honom mer intresserad. Kanske promenadkamp med boll i snöre kan vara nåt, det gör vi ibland på egen hand. Alltså, vi börjar att kampa, sen tar jag snörbollen på vänster sida och vänder upp och har automatiskt en hund som går fint (nåja, lekandes) i rätt position på vänstra sidan.

Och testa hur man ska kunna ge Fri-kommando utan att det betyder Hundlek. Man kanske kan öva det tillsammans med Enzo...

3 kommentarer:

  1. Jo det jag skrev i kommentaren som försvann var att du ska kanske prova att be folk promenera med dig men att du tränar hund och är ett ganska tråkigt promenadsllskap. Sen så tror jag också på att köra korta pass till att börja med. Man kan pausa genom att hunden får nosa utom räckhåll för den andra hunden. En annan sak jag börjat med är att jag försöker komma ihåg att ge Freddie en godis innan han får nosa för att öka värdet på godiset. Kan vara värt att testa på din nosgalna hund.

    SvaraRadera
  2. Jo, det där med att öka värdet på godiset kör jag med, även klappar, godis, nosande.
    Det var en del bra idéer där, tackar, ska fundera hur vi går vidare rent konkret.

    SvaraRadera
  3. Hejsan!
    Planlydnad är inte helt ovanligt på hundar. Där vet hunden vad vi förväntar oss utav den och den känner igen platsen. Det finns hundar som är "pefekta" på planen/träningsstället men byter man plats så kan dom ingenting. Vissa tränare kör även hemma träning så att hunden lär sig att den ska vara duktig där också.

    På vår senaste kurs så rekomenderades vi att ha med oss ett litet kort lätt koppel(typ retriverkoppel) och koppelträna korta stunder 5-10 min på promenaderna och sen kan man köra långlina eller liknande.
    Ha' det bra i solen!
    Birgitta

    SvaraRadera