Senaste inläggen

tisdag 30 juni 2009

Fransk dressin - cyclorail

Igår var det ungdomarnas sista dag här och vi åkte iväg för att åka dressin, eller cyclorail som det kallas här. Egentligen hade vi tänkt ta ett spår som gick på en kilometerlång bro över Loire, men den banan var fullbokad av en skolklass. Istället fick vi tillgång till en ny bana lite längre norrut och hade den i gengäld alldeles för oss själva.
Det var sommarens hittills varmaste dag på 30 grader eller mer.
Vi trampade till en picnicplats där vi åt medhavd lunch och kokade kaffe på gaslåga. Mysigt!
Vid picnicplatsen gick ån Oanne, som Kasper var intresserad av. Annars gillade han nog att åka dressin, om det inte varit för att det luktade så himla gott överallt av allt småvilt i trakten. Han pep mest hela tiden i sin iver att få hoppa av och nosa rätt på det där intressanta. En gång såg vi en typ iller hoppa över spåret framför oss och jag nejade Kasper rejält när han ville sätta efter. Inte för att han kunde, för han var givetvis fast förankrad i dressinen, men mer för att försöka få in i den lilla skallen att sånt är vi inte intresserade av. Funkar? Nja, kanske inte sådär omedelbart, men man får ju passa på med de chanser man får...
Några km efter picnicplatsen vände vi tillbaka, tyckte vi ansträngt oss nog i värmen. Att vända detta ekipage var skojigt. I Sverige är dressinerna två-personers och man vänder dem ganska lätt manuellt. De här var tyngre pjäser och fyrapersoners - två som cyklar och två som sitter i en vilstol mittpå - och ingen lek att försöka rubba manuellt.
Det medföljde en slags metallrörskon som man ställer på en träsyll. Sedan lyfter man upp bakdelen på vagnen och rullar den bakåt tills konen är mittunder vagnen. Där finns ett fäste som passar ovanpå konen. Sedan balanserar man hela vagnen uppe på konen och snurrar runt den 180 grader. Man sätter ned framhjulen på rälsen och lyfter av bakdelen från konen. Voilà!
Vad händer annars i den lilla byn?
I lördags hade man modellflygsuppvisning, det var 40-årsjubileum för den lokala modellflygklubben. Imponerande duktiga var de att manövrera planen över fälten.
Och igår började man skörda vetet. Redan i slutet av juni, det känns konstigt. Full aktivitet är det nu på många fält i trakten. Det ska bli intressant att se om vi hinner vara med om vad de gör härnäst på åkrarna. De lär ju hinna med en skörd till, undrar bara vad? Har förresten sett ett äppelträd i byn där äpplena börjar bli nästan knytnävsstora och grönröda. Kanske dags att plocka dem om ett par veckor...
Bilder kommer som vanligt nån gång framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar