Senaste inläggen

lördag 6 juni 2009

På upptäcktsfärd i Yonne

Lör 6 jun -09
Nationaldagen startade med regn. Kasper tyckte inte alls det var nån bra idé att gå ut. Han pinkade lite snabbt och ville in igen. Jag tittade förbi vår värdinna angående att vårt bredband inte fungerat sedan igårkväll. Men hennes fungerade bra, och hon drog ut och satte in wifi-mojängen igen i eluttaget. Hon sade nåt om att den kunde bli för varm och kanske måste dras ut ibland, så vi testade det. Efter en vila på ca fem minuter fick vi så igång det. Vi får ta för vana att dra ut wifi-mojängen varje gång vi sticker ut, så den är sval och fin tills vi är tillbaka.
Vi tog bilen till Clamecy, en ort Rolf och jag bodde i när vi cyklade runt Paris 2002. De höll på att bygga om vårt gamla hotell de la Poste, men vi kunde identifiera skjulet nere vid kanalen där vi fått ställa in cyklarna över natten. Vi promenerade lite längs kanalen. En annan gång när det inte regnar ska vi ta med cyklarna och ta en tur åt det håll vi hittills inte cyklat längs denna kanal.
Rolf köpte lite hostmedicin. Han försökte få tag i Frankrikes motsvarighet till Noskapin i tablettform, men de hade bara sirop. Fick duga. Jag och Kasper passade på att gå in i en tidningsaffär och köpa en tidning som jag ska hitta ett par artiklar i att återberätta på tisdag. Vi har ingen tidningsförsäljare i vår by, så det vara lika bra att passa på. Kasper skakade av sig regnet därinne, vet inte om det uppskattades…
Vi fortsatte till Vézelay. Jag trodde att vi redan varit här med 2002, men det var nog bara en ort vi tänkt oss i planeringsstadiet, för på den här kullen har vi definitivt inte varit förut. Högst upp låg en basilika, och i backen fanns ett antal konstnärsgallerier. Vi åt lunch på ett brasserie, en helt underbar omelett med skinka och ost. Kasper fick hänga med in.
Sen åkte vi och handlade på en stor F.Leclerc innan vi tog vägen över Druyes på hemvägen. Tanken var att ta en cache, men gps:en dog precis när vi var några hundra meter ifrån. Får bli en annan gång, stället ligger mindre än en mil från vår gîte. Däremot fanns det ett fik i dammparken med två tillhörande hundar. Kasper lekte med dem medan vi tog varsin god espresso. Sedan åkte vi upp och kikade lite på 1200-talsfortet som dock inte var öppet. Vi såg skyltar om midsommareld där på kvällen den 20 juni. Kan man ju nästan inte missa.
Vi åkte hem och lämnade av trött hund och några matkassar. Sedan tog vi cyklarna trots att regnet hängde i luften och cyklade till festivalen i Taingy ca en mil bort. Där fanns blåsorkester, parad, monsterdans och stånd med mat och dryck. Det regnade bara någon kort skur, så vi hade tur. Jag unnade mig en öl efter den långa uppförsbacken på flera kilometer. Efter att ha roat oss där en stund tog vi hojarna tillbaka hem och lagade en god middag.

Bilder kommer...

1 kommentar:

  1. Låter som om ni har en alldeles underbar vistelse! Dina inlägg får restarmen att suga, det vattnas i munnen och jag vill bara slänga bort jobbkostymen och fly på semester. Frihet, inga krav, inga måsten, bara stundens ingivelse.

    SvaraRadera