Senaste inläggen

tisdag 18 maj 2010

Hur tror du Kasper kommer gilla lilla labbe-valpen?

Fick en fråga på en annan blogg:

Eva, hur tror du Kasper kommer gilla lilla labbe-valpen?
Jag tror han kommer att älska honom. Kanske lite väl mycket. Misstänker att jag får skilja dem åt emellanåt så den lille får vila. Göra nåt slags schema, kanske, där lek med Kasper blir en del, och äta, sova, socialisera, miniträna osv blir andra delar.
De få hundar som varit inne här hos oss tillsammans med Kasper har fungerat hur bra som helst. Han har (hittills) inget behov att försvara sina ben eller leksaker. Ska bli väldigt spännande att se interaktionen dem emellan, så får vi väl se var vi människor behöver gripa in och vad de klarar att reda ut själva.

Hur blir det med en ny valp? Vad ska tränas?
När man skaffar sin första hund är det så mycket nytt. Vad ska man köpa? Hur ska man potträna, socialisera, träna kontakt osv? Nu inför andra hunden har vi ju det mesta här hemma redan, och det som kan behöva kompletteringsköpas kan man ta efter hand, det känns inte som om jag behöver springa iväg och köpa en massa saker redan nu. En stor bädd finns redan. Om han sedan kvalar in att få använda den beror lite på hur bitig han blir. Inför Kasper fick jag rådet att skaffa en billig bädd av typ banankartong och kudde – för han kommer ändå att bita upp den. Han bet ingenting i sin bädd! Nu har Kasper alltså redan en stor fin typ saccosäck som han sällan använder och som istället kan bli Lakrits, så om vi behöver akutskaffa nåt annat beror egentligen på hur Lakrits hanterar denna dyra tingest. För frigolitkulor över hela huset är väl inte vad jag siktar på ...
Vad vi ska träna i början har jag väl någorlunda klart för mig, och kennelmamman kommer säkert att bidra med mer. Något jag kommer att satsa mycket på är passivitetsträning. Jag trodde jag passivitetstränade en hel del med Kasper, men så här i efterhand inser jag att det borde jag lagt mycket mer krut på. Det är svårt när man är nybörjare på hund att veta hur, och hur mycket, man behöver träna något, även om man läser/får förklarat för sig vad man borde träna in.
Likaså kommer jag att vara mycket konsekventare i koppeltränandet redan från start.
Sedan har ju Lina lagt upp en mycket fin lista på valpträningssaker, som jag kan passa på att kopiera in hit:

I de två senaste numren av Canis skrev Lena om valpträning, och listade några saker som hon ville lära sin Totte under hans första 6 månader. Listan är jättebra, och den ser ut så här:
1. Sitt namn
2. Inkallning
3. Leka i olika miljöer
4. Slappna av i olika miljöer
5. Putta på min hand
6. Följa efter
7. Ta ögonkontakt
8. Flera roliga trix
9. Bära föremål
10. Lämna föremål i min hand
11. Påbörjat de viktigaste grundfärdigheterna
12. Vänta på varsågod
13. Burlekar
14. Stadga
15. Gå över, under, upp på och i saker
16. Nosarbete; spåra och leta efter grejer
Har även lagt till några saker som jag (Lina) dessutom vill träna på, delvis med lite hjälp och inspiration från mina vänner på klickerforum:
- Gå i koppel
- Titta på andra hundar som leker/springer/tränar
- Inte jaga
- Skvallerträning
- Omvänt lockande
- Dela saker med andra hundar
- Inte vakta bur/bil
- Hantering
- Miljöträning
- Socialisering
- Belöningsutveckling
- Shejping
- Kedjeträning 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar