Senaste inläggen

söndag 24 februari 2008

Kasper lär sig spåra - Steg 1 lektion 3(4)

















                  Tredje kurstillfället idag:
Vi promenerade tillsammans längs landsvägen och in utmed åkrarna bort till ett fält med högt gräs. Där körde vi en repeterande gå-förbi-varandra-övning samt backa-och-vrid-handen-till-sitt och gick sen vidare till ett större fält med högt gräs.
Vi gick i kanten för att inte förstöra för spårningsövningen. Sen fick Kasper vara testhund. ;) En spårflagga vid spårstartstället, sen visade jag Kasper en rolig leksak och lämnade honom med husse. Jag gick i medvind kanske 30-40 meter, släppte ned leksaken, fortsatte ytterligare 10 meter, tryckte ned målflaggspinnen. Sen runt i en vid sväng tillbaka till husse och hund. Detta missade vi lite första gången, men vi fick lära oss att hålla löplinan med båda händerna, låta löpa ut och hala in allt eftersom så att linan hela tiden är sträckt. När han hittat leksaken berömde jag mycket och lekte en massa med grejen, bytte sen leksak mot godis.
Viktigt sen att gå runt tillbaka utan att trampa i övriga deltagares spår.
Vi körde spårövning ett par gånger till, totalt tre omgångar för Kasper. Sista gången lite svårare, in i snårskog och över en liten klipphäll. Han klarar det fint, gillar ju att ha nosen i backen. Buster var också duktig på detta moment. Hur det gick för övriga har jag ingen riktig koll på.

Hittade en rätt bra sida med grundskola för spårning här:
http://www.jagareforbundet.se/akila/default.asp?pageid=15895

Grundregel: spåra = saker = medvind; söka = människor = motvind

Sen fikade vi en stund innan vi promenerade vidare och släppte hundarna så de fick leka med varandra.
Kasper och Buster fann varandra nästan direkt, med border collien Bob som påhejande invallare. Kasper hade ju sin snabbhet, medan Buster mer kom ångande med hockeytacklingar. De hade skitkul! Rottisen Arrak och Sixten lekte mestadels för sig, vi var ju bara fem hundar idag. Vi övade också ett par inkallningar medan hundarna låg i sina sprattelhögar.
Första gången var Eva tvungen att kasta flaggpinnspåsen på Kasper och border collien för att de skulle fatta att det roliga var slut. När de förvirrade tittade upp funkade inkallningen. Sen missade jag att Eva ville att vi verkligen skulle koppla hundarna, trodde att hon menade inkallning och sen släppa loss igen för att leka vidare.
Nästa inkallning gick egentligen bra, Kasper kom emot mig och korvbiten. Tyvärr kom då Buster ångande från sidan, och en sån tackling kan ju förvirra den mest beskedliga hund... Inte Kaspers fel...
Tredje inkallningen gick riktigt bra och jag backade med godis i handen. Eva vill att vi ska få till en paus i samband med inkallning, där vi ger massa godis (gärna olika sorter) och leksak samt lugn och kel. Få hunden lugn innan vi släpper eller kopplar upp, beroende på läget. Svår övning, men mycket nyttig där de var i superlekartagen.

Läxa:
1) godisträd där vi smetar korv nerifrån och sen högre upp än hunden når, poängen är att vi ska hjälpa hunden att få tag i godiset, antingen genom att lyfta hunden eller att den får ställa sig på någons rygg (om man är flera personer, så en kan ha kolla så inte hunden ramlar).
2) leka med rolig leksak, byta mot godis
3) lägga små korta, raka spår, max 30-40 meter enligt ovan, gärna i högt gräs när det inte blåser för mycket.

Nästa gång:
Antagligen mer övningar i stil med gång 2, fika om vädret blir soligt och fint, annars inte. Eva tyckte man kunde ta med så får vi se.

5 kommentarer:

  1. Hej, Vad du är duktig på att aktivera er.Bara den sociala träningen är ju så viktig.Härliga bilder.
    Jag märker ju att Hippi också behöver mer aktivering men vet inte vad vi ska ge oss på riktigt än. Vi har tränat på åka pendeltåg och spårvagn/buss ett par ggr. och det gillar hon mycket!

    SvaraRadera
  2. Vi vet inte heller riktigt vad vi vill göra, så det är därför vi prövar oss fram. Men spår var han rätt duktig på så här första gången. Vi ska testa några fler små spår i veckan.
    Vi borde träna tunnelbaneåkning, det har vi inte gjort än. Får se när vi kan hinna det. Buss och lokaltåg har vi åkt ett par gånger. Mycket intressant med alla människor!

    SvaraRadera
  3. Men kolla tänderna på sista bilden och jämför med min bild under. Kasp verkar ju vara värsta aggresiva hunden, fast han inte är det :O.
    Men vad kul att det gick ganska bra för en gångs skull =D

    SvaraRadera
  4. Men länken handlar ju om viltspår, det ni gjorde nu var väl personspår, eller? Själv har vi inte riktigt kommit igång med endera och lite dåligt samvete över det förstås.

    SvaraRadera
  5. Jo, det är sant att länken handlade om blod och skankar och sånt, men den generella tanken är väl (?) densamma.
    Det vi gjorde var leksaksspårning, fast det blir väl delvis personspår eftersom det var den välkända föraren som lade ut spåret, inte en anonym person.
    Spårning sägs vara enklare än sök (människor) och det kan man börja med från valp redan. Men såklart inte för sent att komma igång nu heller med Doris. ;) En tax borde ju gilla sånt...

    SvaraRadera