Senaste inläggen

torsdag 7 februari 2008

Kursteori igår

Kasper tittade förorättat när dottern och jag åkte iväg på hundkursteori utan hund.
Kvällen blev lång och snackig, men en del guldkorn kom fram. Tränarens grundmetod bygger på rösten, att man ska låta mörk och dov när man tillrättavisar och glad och ljus när man vill förstärka ett bra beteende. I steg 1 använder hon inte klicker utan bara rösten, så vi får se framöver när det blir dags för praktik om jag kan få in klickern ändå för att få bättre tajming på belöningen.
En sak vi testade redan igårkväll när vi kom hem var att ignorera Kasper mycket längre innanför dörren. Hittills har vi ignorerat någon minut medan vi tagit av oss skor och kläder, men Eva sade till oss att vänta kanske fem minuter, tills hunden var lugn. Och det är sant, på en minut har han visserligen gått ned lite i intensitet, men lugn är han ju inte. Nu körde vi en längre stund, och han låg faktiskt på mage på golvet innan jag hälsade på honom. Kul!
Likaså fick vi instruktion om att säga till främmande besökare att helt ignorera hunden tills någon av oss sagt till Kasper att det är okej att hälsa. Vi ska ge vår tillåtelse. Ska bli mycket intressant, får se vem första försökspersonen kan bli. Mycket hänger ju på att de fattar budskapet och inte bara vill hälsa ändå för att han är så glad och söt...
Sen fick vi läxor som gick ut på att öva ljus och mörk röst, mer om hur det går senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar