Senaste inläggen

lördag 10 oktober 2009

Rallykurs, praktik 2

Det var kallt imorse, så jag paltade på mig ett antal klädlager för att klara ett par timmars utevistelse på rallykursen idag. Men sen kom solen fram och det blev en helt underbar dag, och jag kunde skala av lager efter lager. Körde till slut i bara långärmad t-shirt och hundväst. Kanon!

Det var inte bara vädret som var bra idag, Kasper var också jätteduktig. Vi började inne med att dela ut dagens papper på nya skyltar som skulle tränas. Då pep han lite för det var ju så tråkigt.
Sedan blev han uppbunden ute när vi skulle gå igenom hur de nya momenten skulle genomföras. Det är bara nyttigt för honom att få träna passivitet, så när matte fattat huvudprinciperna började vi träna:
  • front (att få hunden att förflytta sig från vänstra sidan till mitt emot en och sätta sig där)
  • att från front få hunden att gå bakom en runt till vänstra sidan (som klassisk inkallning)
  • att från front få hunden att göra en ”modern” inkallning direkt till ens vänstra sida
  • tysksvängen (där kom den!) där man ska vända 180 grader och hunden ska vända åt höger medan man själv vänder åt vänster
Det sista var nog knepigast, särskilt med kopplet, där man måste växla från höger hand till vänster bakom ryggen och sen tillbaka till höger hand när hunden kommit på plats vid vänstersidan igen så man är beredd på nästa skylt.

Efter fikat byggdes en bana som vi körde samtidigt som vi filmades. Filmen har vi ännu inte sett, men Kasper och jag startade tvåa och det gick riktigt bra. Det enda Anette hade att säga var att jag kunde haft kopplet lite längre och mer hängande. Hade lånat ett koppel av henne som var lite kortare än vårt normala, det är klart en fördel att köra med lite kortare koppel i rally. Ska se om jag hittar Kaspers gamla valpkoppel i nån gömma, det kanske kan passa perfekt.

Vi stannade kvar efteråt och hjälpte till att plocka in skyltar. Så fick Kasper leka av sig med schäfern Perla, herdehunden Frode och litegrann med keesen Vagabond, fast V var inte lika leksugen som de andra. Kasper fick ränna på bra för att hinna med de stora hundarna. Passade på att träna inkallning en fyra–fem gånger under leken, och han kom in superfint, fick en godis och fick springa iväg och leka igen. Är så nöjd!

Sen fick Anette och Vagabond skjuts till stationen. Kasper tyckte inte alls det gjorde nåt att en nästan främmande hund fick följa med bredvid honom i baksätet. Känns också jättehärligt!

Nu väntar vi bara på att se vad Kaspers kennel klämmer fram för människovalp. Vi önskar givetvis lycka till och skickar många blöta hundpussar till Växjö!

3 kommentarer:

  1. Va skoj att det gick så bra idag, det är en härlig känsla. Perla ja, va skoj att du träffar henne.
    Tina

    SvaraRadera
  2. Haha visst var tysksvängen svår! Undrar varför den heter så..
    Skönt att Kasper leker så bra med stora hundraser också. Luma leker bara med de stora om de är äldre och inte så spralliga och på...

    SvaraRadera
  3. Tina: Ja, Perla med matte är verkligen duktiga, de har jättefin kontakt, och det är alltid kul att träffa dem.

    Jenny: Har ingen aning varifrån den fått namnet - gör man kanske sådana lydnadssvängar i Tyskland? Den är inte så svår egentligen, det är mest man själv som trasslar till det och tänker fel och så. En övningsfråga, bara.

    Jag vet inte om det beror på att uppfödaren hade en schäfer hemma när Kasper var liten, men han har alltid varit helt kool med stora hundar. De springer ju bra, så han får utlopp för all sin energi på ett annat sätt än med småhundar.

    SvaraRadera