Senaste inläggen

onsdag 29 april 2009

Träning på gröna ängen

Gick ett pass till gröna ängen igen och körde ungefär samma övningar som förra gången.
Rutan: Kasper springer in väldigt fint med targetmattan på plats, även på kanske femton meters håll. Måste kolla upp hur långt avstånd som gäller ... Plockar jag bort targetmattan och går närmare går det lite segare in, inte samma schvung. När jag belönade med kastad repboll in i Rutan blev det lite bättre. Provade att gå tillbaka till Rutan efter att ha kört andra moment, och utan targetmatta, men då hade han ingen koll på vad kommandot Rutan betydde. Måste helt klart träna momentet mycket mer, både med och utan targetmatta, för att få en störe förståelse för vad som menas.
Apportering: Hade med mig två apportbockar, en i trä och en i gul plast, och kastade ut dem åt olika håll. Kasper tittade på och hade fokus på den sist kastade. Jag kallade på hans uppmärksamhet och skickade honom till den först kastade. Första gången sprang han först åt fel håll, vände vid nejandet och fortsatte i rätt klen fart till den rätta bocken. Sen gick det bättre. Fick till flertalet riktigt fina avlämningar.
Spårpinnen: Körde lite kort apportering med den också ett par gånger, på ca fem meters håll. Någon gång ville han lägga sig och tugga på den, men på det hela taget gick det bättre, även om avlämningarna var lite halvdana. Han vänjer sig nog snart vid den.
Fritt följ: Körde lite fritt följ runt de rutuppställda konerna. Gick ganska bra, men emellanåt tappade han fokus och skulle nosa på någon intressant fläck istället.
Platsliggning: Lade honom och gick uppskattningsvis 25 meter bort, väntade i knappt två minuter, klickade och gick tillbaka. Han låg jättefint, bara en gång vred han huvudet åt något ljud.
En gång under träningspasset kom postbilen på villagatan intill, och då stack han för att undersöka. Min arga röst bet inte. Suck. När han såg var det var, tvärvände han och sprang förbi mig i en runda med ett kroppsspråk som tydligt visade att han visste att han just gjort något otillåtet.
Han fick gå hela vägen hem okopplad och höll sig fint Nära.

Hemma har jag börjat att träna in Gå och lägg dig (i bädden i köket) när det ringer på dörren. Vi har två dörrar det kan komma folk genom och jag har börjat med den lättaste, köksdörren med ringklocka. Vi har kommit en bit på väg där. Den andra dörren, med knackkläpp, är svårare i och med ett högre ljud som till och med får mig att hoppa till, så den tar vi senare.

Lite fler bilder från Neapel finns upplagda om någon är intresserad.

3 kommentarer:

  1. I IPO, ska hunden sätta sig framför föraren (nära med ögonkontakt), sitta i tre sekunder, för sedan runda bakom in i utgångsposition, eller hoppa in direkt vid sidan...
    Sedan måste hunden söka ögonkontakt 100% genom hela momentet, domaren belönar glädje mer är position och presion.

    Det är intressant att läsa om er träning, vore skoj att läsa avsikten med övningen också... så man får lite bakgrund

    SvaraRadera
  2. God kväll!

    Vi har börjat en kurs i tävlingslydnad. Vi ska jobba igenom momenten och öva öva öva...

    Det hade varit en kurs innan oss, så det luktade sååå spännande. Jag tror att han är på väg in i lite mer könsmognad.

    Vad du och Kasper jobbar hårt, det måste ge resultat! Vad har ni för mål?
    Lycka till!

    SvaraRadera
  3. Ninni: Ah, då förstår jag att det blir rätt annorlunda för en hund som är väldigt lydnadsdresserad sen tidigare. Men du får nog till det...! ;)

    King: Kul med en lite mer avancerad kurs!

    Båda: Avsikt och mål med vår träning: Tja, i princip alla moment vi tränat idag (förutom spårpinnen då) ingår i lydnadsdelen. Kan inte påstå att vi har några tävlingsplaner, iallafall inte på länge än, först måste det till mer fokus och längre tid av koncentration. Träningen just nu är mest till för att vi ska ha nåt kul att göra tillsammans, och få en bättre kontakt, istället för att bara slögå.
    Där vi har ambitioner i nuläget är inom viltspår, där ska han snart ha klarat av anlagsprov och kunna starta öppen klass. På sikt ett championat?

    SvaraRadera