Senaste inläggen

onsdag 15 december 2010

Studie om pankreatit

Studien ”Exokrin pancreasinsufficiens hos schäfer” (pdf) handlar främst om schäfer, men en del av informationen är mycket intressant rent generellt.
Både här och på andra ställen talas det om att ge rå bukspottkörtel (pankreas) kan vara bra för att på så sätt tillföra de enzym hunden saknar. I studien skriver man att det inte alltid är givet att en fettsnål diet hjälper, det kan vara individbaserat.
”Den slutliga rekommendationen blir därmed oftast att anpassa dieten efter individens behov, men att utgå från en
lättsmält, ev hypoallergen kost.”

7 kommentarer:

  1. Åh nej va trist. Jag kan ju inte låta bli att fundera på om det är fettet som är boven. Jag är av naturen skeptisk till alla specialfoder. Gör man egen mat är det enkelt att reglera fetthalten själv.Vad äter Kasper idag?

    SvaraRadera
  2. Ja, verkligen trist. Och man vet inte riktigt vad man ska tro på med tanke på olika rön.
    Innan sjukdomen uppträdde fick Kasper färskfodret Nordic Bas (fett 8,60% (motsvarar torrfoder 18,40%)) eller Nordic Special+ (fett 9,70% (21,34%)) samt torrfodret Orijen (fett minst 16 %). Som träningsgodis har vi bl.a. haft fodret Carnia (råfett 22 %).
    Nu hade jag just bestämt mig för att istället prova färskfodret Bravo Plus (fett 9,90 g (21,40 %)) eftersom jag vill få över Lakrits på färskfoder också, och detta blev lite billigare plus mer lättdistribuerat.
    Just nu får Kasper istället ris och vit fisk.
    När jag nu kikar ser jag att Bravo även har en Special på 5,0 % fett (motsv 10,6 % i torrfoder), den kanske kunde vara något. Men jag har inte riktigt plats i frysen att köpa en stor kartong av varje, så då är ju frågan om Lakrits kan äta av den också? Suck.

    SvaraRadera
  3. Tillägg till foderkommentarerna ovan:
    Hills i/d som veterinären rekommenderar innehåller 12,5 % råfett.

    SvaraRadera
  4. Lukas äter någon av Hills-sorterna, kommer tyvärr inte ihåg vilken men det var någon bantningsvariant alternativt bra för lederna-variant. Han verkar må bra av det (mkt finare i pälsen än förra fodret).

    Dessutom plus att Hills går att köpa i Frankrike.

    SvaraRadera
  5. Köpa i Frankrike förstår jag är stort plus. Botaniserade härom sommaren på hundhyllorna, men Kaspers foder hade de inte. Nu hade vi med så det räckte, så det gjorde inget, men för en större hund måste man antagligen komplettera på plats, och särskilt när man är där länge som Lukas.

    SvaraRadera
  6. Ja! Exakt den sorten som han åt fanns bara hos en veterinär i Cannes, men det fanns en tillräckligt lik variant på trädgårdshandeln. Så Lukas fick saxa lite och äta blandning av två närbesläktade Hills-foder ett tag.

    SvaraRadera
  7. Just det, att trädgårdshandlarna säljer fundfoder är ju lite kul. Iofs är det väl att jämföra med Granngården, men ändå inte riktigt. De franska handlarna sålde ju lokala specialiteter också som honung, vin, ost eller vad man nu var känd för i trakten. :)

    SvaraRadera