Senaste inläggen

lördag 2 januari 2010

Träningsinriktning 2010

Mål för mig 2010:
Bli en duktigare klickertränare och en bättre systematik i lydnadsträningen. Hoppas mycket på Canis klickertränarkurs.
Lägga en god grund inför en ny valp, och att kunna hantera två hundar på ett bra sätt. Även där har jag stora förväntningar på klickertränarkursen.

Mål för Kasper 2010:
Få ordning på viltspårningen så han inte går på färskvilt. Därefter starta i fler tävlingar, öppen klass. Mål: champinat (krävs två ettor till).
Tävla i rallylydnad, nybörjarklass, minst en gång under året.
Bli bättre på momenten i vanlig lydnad (klickertränarkursen, träningslägret i Norberg).
Gärna nosa lite mer på sök (träningslägret i Norberg).
Mer burträning (burlekar)
Mer störningsträning – i alla sammanhang: allt från inkallning, att gå fint lös hos mig till liggande i grupp osv.

Hittade förra årets lista över mål. Dags att kommentera och uppdatera dem:

Mål för mig 2009:


Få till en mer disciplinerad träning med konkretare och tydligare delmål. Använda Hundtränaren till hjälp att logga status på olika träningsmoment. – Var duktig på det första tertialet, men det blev jobbigt att köra både bok och blogg. Har mest hållt mig till bloggen, men även det lite i vågor. Har köpt Hundtränaren 2010, kanske kan använda den på kursen.

Fokusera på färre saker i taget, och försöka få dem "färdiga". Ha Lydnadsträning i teori och praktik som bas. – Nja, har nog kört lite som jag känt för dagen. Det vi kört mest disciplinerat är nog viltspår och rallylydnad.

Försöka komma tillbaka till det klickerska träningssättet och alltmer sällan det dominanta (även om det är det enda som fungerat på koppelpromenader). En viss mix kan fortfarande behövas, men jag ska vara restriktiv med det dominanta, eftersom klickerträningen är så mycket roligare och positivare. God hjälp kan fås på Klickerforum. – Det har jag genomfört till mycket stor del, men kan definitivt bli bättre.

Försöka variera promenadlekarna mer (kom gärna med bra tips och idéer så lägger jag upp en lista senare!). – Det har jag nog fått till, mycket tack vare rallyn. Rallymomenten (och delar av dem) kan med fördel tränas under promenaderna, och med variation.

Mål för Kasper 2009:

Starta anlagsprov i viltspår – klart.

Om han blir godkänd i det, starta minst ett viltspårprov i öppen klass – har startat tre gånger i öppen klass: 1, 0, 3 som resultat.

Lära sig gå (lydnads-)fot – det kan han kortare bitar så långt jag kan bedöma, skulle behöva externa ögon på detta, för finslipning behövs säkert.

Kunna fokusera på mig även i hundsällskap – varierar oerhört. Ibland kan han det jättefint, ibland går det inte alls. Svårt att se ett mönster i detta, mer än att Enzo är ett tecken till busa och dra. :)

Komma vid inkallning även i hundsällskap – fungerar ofta, men inte alltid. Men oftare nu än tidigare tröttnar han på hundleken och kan då komma in spontant, men kan även dra iväg på egna snoozningar (beroende på plats).

Börja med agility – vi gick en grundkurs på senvåren, men på plan med mycket svåra störningar som han inte riktigt kunde hantera. Ligger lågt med agility ett tag, kanske tar upp det igen framöver. Vill isåfall lära mig mer torrhandling i första hand.

Kunna gå fint i koppel även i skog och i hundsällskap – betydligt bättre än tidigare, även om det givetvis är mycket svårare än att gå fint ensam på villagatorna. Beror lite på hundsällskapet också, men ser ändå att vi gör framsteg här. Det svåra är att ha full fokus på honom när man vill prata med sällskapet... ;)

Bli bättre på passivitet – kvantitativt mål: kunna sitta tyst uppbunden i skogen minst fem minuter utan att se föraren. – det har blivit mycket bättre. t.ex. på agilitykursen var han en av få hundar som inte lät, likaså på rallyn lät han ytterst sällan. Har inte testat av det kvantitativa målet, får göra det framöver när vi inte har så mycket snö och kyla som kan göra det för svårt för honom. Skriver in det i Hundtränaren som en påminnelse!

Kommandot Stanna ska sitta bättre. Här känns det som om vi måste backa många steg och kanske börja om från början igen. – tränar det ibland på promenader, funkar bra. Har dock sällan tränat det med störning.

Han är anmäld till MH 28 mars. Håll alla tassar och tummar att vi är friska då... – genomfört med mycket bra resultat. :D

Några punkter från 2008, uppdatering inom parentes:

Grundfärdigheter (behövs kontinuerligt, ska få sig en rejäl dust i och med klickertränarkursen.)

Fritt följ i koppel (går klart bättre, behöver tränas kontinuerligt)

Skvallerträning (går ganska bra, dock inte i rikktigt alla lägen. Behöver tränas mer för att få in automatiken; jag som inte tränat det tillräckligt systematiskt och aktivt tagit mig till bra träningsplatser. här är det för få hundmöten för att det ska bli flyt i träningen.)

Gå och lägg dig – bädd och bur (fungerar bra med bädden när vi äter, och halvbra när det ringer på dörren. Har tränat lite bur i några perioder, han har fattat principen och tycker buren är rätt kul. den är dock lite otymplig att träna med kontinuerligt.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar