Senaste inläggen

lördag 12 juli 2008

Första året med Kasper

Ja, vi är ju inte riktigt där än, han kom till oss 18 augusti förra året. Men jag råkade bläddra lite i en bunt gamla hundtidningar och fick syn på en artikel om dsg i nr 6/2006 av Härliga hund. Den tidningen måste jag ha efterköpt ett år senare för att lära mig mer om rasen, gissningsvis i slutet av juni 2007, runt Kaspers födelsedag. Hittade nämligen en gammal lapp däri med olika förslag på hundnamn till vår lille valp… I alla fall finns där bland annat en spalt med frågor till Anne Hansson, valpförmedlare hos rasklubben för dsg. Lite tankvärt (något avkortat ur tidningen)…


Fråga: Passar dsg som förstahund?
Svar: Både ja och nej. Dsg kan vara väldigt olika som individer. Får du en krävande hund blir svaret nej. Får du en lättare, mer följsam valp är svaret ja. Jag bedömer att ca 75 % av alla dsg idag tillhör den enklare varianten.
Min kommentar: Jag tror absolut att hon skulle klassa in Kasper i de resterande 25 %. Han har inte varit enkel, eller rättare sagt: de saker han har gillat att göra har han varit väldigt enkel, lättlärd och lyhörd på. Saker han inte tycker är intressanta har varit ett stor tragglande och kämpande för att få rätsida på. Till dessa hör marknosande, koppelgående, inkallning i alla lägen (inte bara när han vill).
Fråga: Hur är jaktintresset? Kan en nybörjare få problem?
Svar: Ja. Får du en av de individer som har ett medfött stort jaktintresse lär den intressera sig för annat vilt än bara möss och andra gnagare. En sådan hund kräver mycket av sin ägare. Jag har egen erfarenhet av det. Det tog fem år innan jag fick sådan lydnad på en av mina hundra att jag kunde stoppa honom när han börjat jaga vilt. Men de flesta gårdshundar intresserar sig bara för gnagare, hos dem blir inte jaktlusten ett problem.
Min kommentar: Kasper har ju bevisligen dragit iväg på rådjur en gång och en annan gång varit borta i skogen ca en kvart, och kommit tillbaka rätt utpumpad. Min bedömning är att han hör till dem som har jaktintresse, och det stämmer rätt bra med nosivern och att han är krävande. Det absoluta flertalet andra dsg jag träffat har varit mycket mer lyhörda och känsliga än vad Kasper är. Rasen är rätt ohomogen ännu, har ju inte avlats metodiskt så himla länge.

I artikeln intill säger Monika Pettersson att rasen är ganska känslig mentalt, det krävs inga hårda nypor och höga röster. De är känsliga för både ljud och tecken, tar man i för hårt kan man knäcka en sån här hund. Men tar man det lugnt och försiktigt får man en hund som följer en vart man går.
Min kommentar: Det var så jag började… det bet inte alls på Kasper. Först när jag börjat på kurs i Frösunda med arg röst och lite tuffare tag så började han fatta vem som bestämde. Nu har vi kommit långt, även om vi inte alls är färdiga med grundlydnaden. Han är en kanonkul hund, men han kräver en hel del. Sen är jag ju förstagångsägare, och har säkert gjort en del misstag och tagit en del omvägar.

En sammanfattning av året som gått och året som kommer:

Sex kurser under året
3 hos Cattlin (valp, fortsättning, ringträning)
1 på VaBK (allmänlydnad)
2 i Frösunda baserat på rösten (Steg 1, Steg 2)

Dessutom har jag ställt ut honom en gång hittills på stora Circuiten i Almare-Stäket. Har planer på att åka ned till Tollarp också om några veckor, sen kanske här lokalt i Vallentuna. Sen får det nog räcka med utställningar för hans del.
Jag vet att jag inte får ta godiset, matte. Men sugen är jag... Ska vi inte hoppa hinder snart, så jag får min belöning?

Sex positiva ord som kännetecknar Kasper
Kelig, glad, social, soldyrkande, föremålsintresserad livsnjutare

Sex negativa ord som kännetecknar Kasper
Egensinnig, dominant, envis, gräsmattegrävande, nosintensiv superintegritet

Sex ord för nästa år med Kasper
Spår
– bra för hans nosintresse och verkar vara en kul gren
Agility – han verkar älska det; stor risk att han blir bättre än matte
Simning – vill ju att han ska lära sig gilla vatten
MH – vore kul att göra en mentalbeskrivning på honom
Av/På-knapp – skulle sitta fint; han behöver öva mer i att koppla av när inget särskilt händer
Hundar – han behöver lära sig att inte varva upp på hundratjugo så fort det finns andra hundar i närheten

8 kommentarer:

  1. Hej, vad roligt att läsa om dina erfarenheter efter första året. Jag går i väntans tider på min första gårdshund. Har haft Jack russel tidigare och det skall bli så spännande att se skillnaden i träning temperament osv.
    Tack för en otroligt inspirerande blogg!!!

    SvaraRadera
  2. Matte, Kasper är bättre än dig på agility.
    Men även fast K älskar att busa, äta upp mattarnas och husses näsa och trassla in sig i lillmattes hår så är han ju världens bästa lilla hund. För det bedömmer ingen domare, utan bara matte och husse.

    <3

    SvaraRadera
  3. Hej Jenny! Kul att höra av en blivande gårdshundägare. Allt för många tar fel och tror att Kasper är en JRT. "Ja, de där russlarna är ju svåra..." Du kommer säkert att se en stor skillnad! Vrifrån ska du köpa valp?

    Sari, jag VET att Kasper är bättre än mig på agility, hoppas bara på en kurs som kan lära klantiga mattar att ta lite genvägar och fjärrstyra hunden å jag inte BHÖVER vara lika bra och snabb som honom. Men lillmatte skulle nog göra bättre ifrån sig...
    Självklart är Kasper världens bästa lilla hund! :D

    SvaraRadera
  4. Hej, jag skall köpa från Rippåsens i Fritsla, har fått ett gott intryck och förtoende för dem.
    Det känns otroligt kul med gårdshund, har varit med på några träffar och mött både hundar och ägare, de flesta lika trevliga!

    SvaraRadera
  5. Hej,
    Kasper är "mycket" hund, med härliga drifter och arbetsglädje, det hade blivit tufft för en familj som inte hade haft så mycket engagemang som Er!
    Men många av de här 25% brister i tillgänglighet, aggresiva mm. Sunna själv var lite vild sina första två år, nu är hon lugn som en filbunke! Ibland kan man undra om hon ens lever, går runt och myser och njuter i trädgården, det gjorde hon inte som valp.

    SvaraRadera
  6. Ninni: Tack för de vänliga orden, vi gör så gott vi kan och har kul under tiden. :)
    "Men många av de här 25% brister i tillgänglighet, aggresiva mm."
    Det är nog sant, har råkat på några sådana, även om de är få. Man blir rätt förvånad när en gårdshund inte glatt vill fram och hälsa på en annan gårdshund, utan istället börjar morra hotfullt.

    SvaraRadera
  7. hej kaspers matte
    jeg tror kasper hører til den enklare typ gårdshund, han er inte rädd, han er altid gladd og pigg, og sådan hunde er meget nemme at træne, du kunne have været uheldig at få en mjuk hund, de stikker ikke af, men de tør heller ikke gå på agilitybanen, og de tør ikke lege med fremmede hunde osv
    nja vær du glad for at kasper er som han er, med det bedste gårdhundesind der findes
    mvh jenni (bardurs matte)

    SvaraRadera
  8. Jenni, visst är vi glada för Kasper, tro inget annat! ;)
    Och den där sortens mjuka, eller övermjuka, dsg har jag också stött på, som är rädd för många saker och alltför vek. Är glad att jag inte har en sån.

    Ville bara kommentera den där artikeln, för det kändes som om de 75 % avsåg just en sådan mycket vek hund. Och alla dsg är ju inte sådana.

    SvaraRadera