Senaste inläggen

söndag 28 september 2008

Alternativ sysselsättning

Idag har Kasper var nästan hostfri, men det har kommit en och annan hostning från honom. Han är ju vaccinerad mot kennelhosta, men efter att ha läst lite mer på webben funderar jag på om det ändå kan vara en lindrig släng han fått?

Vid kennelhosta börjar hunden hosta och kraxa. Hostan tilltar och blir skrällande. I de flesta fall är hunden pigg, men hostar mycket framför allt nattetid så att husse och matte inte kan sova.
Tillståndet liknar kikhosta på barn. Hostan är besvärande och kan pågå under flera veckor innan den klingar den av. Många tror att hunden satt något i halsen.
Så länge hunden inte har feber (över 39 grader) eller är dålig, gör man som när man själv är förkyld; man tar det lugnt. Om hunden blir sämre, tröttare eller får feber ska man naturligtvis kontakta sin veterinär.
Inkubationstiden för kennelhosta är 4-10 dagar. De flesta hundar har en febertopp precis i början av sjukdomen, men har sen normal temperatur (vilken för hund ligger mellan 38-39 grader Celsius). Hosta i varierande grad under 5-10 dagar för att sedan tillfriskna helt. Vissa hundar hostar i upp till 2-3 veckor.
Vaccin mot kennelhosta ger inte ett hundraprocentigt skydd mot smitta, men om hunden ändå blir sjuk förkortas sjukdomstiden och symptomen blir mildare.

Tja, i vilket fall är han idag betydligt piggare än husse och matte. För att låta honom springa av sig lite tog vi en tur med bilen i det vackra höstvädret till en hundrastplats i Rosersberg. En hund gick just därifrån när vi kom, så vi fick vara ensamma. Bra, för den händelse han nu har kennelhosta...
Jag kan sitta fint och vänta när jag vill...
Eller ligga fint och vänta på husses godis...
En kul belöning är när jag får leka med lammtussen...
... mooorrr, kan jag aldrig får vinna den?
Ibland måste man ju göra sig till och stå på två ben också för att få det goda... Jag tycker de tvåbenta borde stå på alla fyra när de äter efterrätt!

3 kommentarer:

  1. hej kasper
    der er kommet en ny vaccine mod kennelhoste, som skulle tage flere af de infektioner, der giver kennelhoste end den gamle vaccine gør, den nye vaccine skal gives som dråber i hundens næsebor, jeg har prøvet den på mine hunde i år, også azahara har fået den, nu må vi se om vi kan undgå de årlige små anfald af kennelhoste
    hilsen jenni

    SvaraRadera
  2. Hmmm, intressant! Den vanliga sorten får man ju i samma spruta som valpsjuka och parvo, har jag för mig. Är det här ett komplement till den, eller ersätter den sprutan med kennelhostevaccin?
    Kan vara värt att tänka på nästa gång det är dags med vaccinationer. Tar man dropparna till hösten då hostan ofta visar sig? Eller när som under året?

    SvaraRadera
  3. hej igen

    den er som komplement til vanlige spruten, mine hunde fik denne nye kennelhostevaccine samtidig med den årlige fuldvaccination

    hilsen jenni

    SvaraRadera