Senaste inläggen

söndag 20 februari 2011

Sikta mot stjärnorna 2(4)

I fredags var det dags för andra kurstillfället av Sikta mot stjärnorna hos Eva Bodfäldt. Lakrits var mycket lugnare den här gången, och låg tyst långa stunder på sin svarta filt. Emellanåt mot slutet pep han lite, men det har klart minskat.

Ryggsäcken fungerar bra och det blir allt lättare att få in honom mellan benen när jag sitter på stolsryggan. Hade med den nu istället för vanlig stol. Det blir bättre, eftersom man sitter längre ned, närmare hunden, och kan klappa eller hålla en hand på honom. Svårare blev det när Carina Persson kom förbi och störde med lock och pock, tappad toffla och godis. :) Det är en läxa till nästa gång: plocka in en person som är glad, och som försöker plocka av en hunden. I förlängningen: tävlingsledare, skytt, sökperson.
Jag fick ett extratips för Lakrits: Tippa. Sitt på golvet, och få genom smekning hunden att lägga sig på sidan med huvudet på golvet. Nu ligger han, oftast tyst, men är ofta inte helt avkopplad.

Vi körde en geniövning (samma som för Carina i somras). Det är på nåt sätt en motsats till shejping, där man istället för att plocka den rörelse man vill ha och bygga vidare på den, klickar för helt olika rörelser för att locka fram initiaivförmåga hos hunden. Lakrits bjöd många små fina rörelser och tyckte det var kul. Här ska vi tänka på och belöna framför allt rörelser bakåt. Att premiera hundens tänk bakåt och kasta belöning bakåt gör det sedan lättare att få till ett snyggt Stå och ett snyggt Sitt, till exempel. Jag fick tipset att variera min belöning mer, inte bara mata med godis, utan varva med beröm, Bus och externbelöning. Det är lätt hänt att man blir en godismaskin.

Jag hade glömt leksakerna hemma, men det gjorde inte så mycket, eftersom Lakrits på Bus hemskt gärna hoppar upp på mig och knuffas och har sig. Det är ju suveränt eftersom glömska jag lätt kan komma att glömma leksaker även i framtiden. :)

Ingångsposition och följsamhet
Några olika övningar:

  • Vi ska tänka på att våra ögon ska vara positionsförstärkare snarare än bevakare. Titta alltså inte på hunden, hunden ska titta på och bevaka föraren. Sen kan man ge ett och annat ögonkast, som en förberedelse på Bus. Då bygger man upp att hunden bevakar en – när ska det där buset komma? Man ska också tänka på att säga kommandot Bus först, innan man agerar.
  • Stå i tävlingsposition, och backa med hunden mitt emot dig, belöna vid sidan.
  • Sätt hunden, lägg en godis framför, ställ dig i tävlingsposition bredvid hunden och vifta med händerna à la gångmarsch. När hunden tittar på dina ögon och inte på händerna: belöna vid vänster sida.
  • Gör ingångar med social smekning och externbelöning. Använd spegel!
  • Ändra din huvudriktning medan du går/klappar, beroende på vilken riktning du ska vika av mot. 
  • Så fort det blir motstånd i klappandet ska du belöna när hunden slappnar av. 


Belöningsplacering är mycket viktigt!

4 kommentarer:

  1. Nej nu förstod jag inte riktigt. "Ändra din huvudriktning medan du går/klappar, beroende på vilken riktning du ska vika av mot. Så fort det blir motstånd i klappandet ska du belöna när hunden slappnar av."

    Ska man klappa och gå samtidigt? Förklara gärna mer om du har lust! :)

    SvaraRadera
  2. Ja, precis, det ska man. Det ställer (alltför) stora krav på koordinationsförmågan hos föraren. Svårt för mig iallafall. :)
    Tanken är att man med vänsterhanden ska "smeka in" hunden vid ens sida och ha en godisbit i högerhanden som hunden får gnaga på. Det är här jag tror att en osttub skulle vara bra, för annars riskerar godiset att ta slut innan man är nöjd med den position man får.
    Under tiden rör man sig och ska då vända huvudet åt den riktning man är på väg mot (för att sen längre fram göra samma i upprättstående fotgående).
    Smekningen kan vara knepig i början och göra att hunden vill dra sig ur, snarare än att närma sig förarens ben. Det är därför man ska ha en godbit samtidigt som förstärker smekningen. Med vänsterhanden ska man sedan kunna "få in rumpan" om hunden går snett, få hunden riktigt nära sig. Ja, allt detta syftar i förlängningen på en bra ingång med rak position och en god följsamhet i fria följet. Blev det tydligare nu? :)

    SvaraRadera
  3. Nja :D

    Kan du inte komma hit och visa? Det här lät ju jättespännande så jag blir otroligt nyfiken!

    Filma och lägg på you tube vetja! :))

    SvaraRadera
  4. hehe, du skulle må då, va? att se mig intrasslad i nån spiralfigur snubblandes över hunden ... :D

    Nej, det är inte så enkelt, varken att utföra eller att förklara. Om/när vi blir lite bättre på det kanske jag kan fixa till en film på det. Just nu tror jag inte du skulel bli så mycket klokare av den ... :D

    SvaraRadera