Senaste inläggen

fredag 21 september 2012

Plommon, tvättmaskin och jakt på sifoner


2012-09-15

Kaos! Kasper (tror vi, p.g.a. platsen) hade haft diarré i sängen i natt. Vådan av hund i säng. Tack och lov sov inga människor i denna säng, bara hundar. Anledningen är med all säkerhet ett alltför stort intag av trädgårdens nedfallna och halvruttna plommon. Detta ledde till tvätt av tre lakan plus underbädd. I samband med sköljningen börjar tvättmaskinen låta underligt. Plommonkärna fast i tvättmaskinen (tror vi).
Sköljt för hand, vridit ur och hängt ut på tork. Nästa steg: Stängt ner till nedre trädgården så att hundarna inte kommer åt fler plommon. Värdparet var borta över dagen, så vi kunde inte ta upp tvättmaskinsproblemet med dem.
Lite roligare måste dagen få bli. Vi bilade till Vallery, och hittade av en slump en restaurang av pretentiösare snitt. Klockan var just slagen 12 och vi var första gästerna för dagen. Förrätten var väl okej, men huvudrätten bestående av ankhona och varm hommous med sötsyrlig sås var helt gudomlig.
I samma lilla stad råkade vi på en akvarellist, och fick veta att KS hade rätt: slottet är normalt privée, men har nu öppet under helgen eftersom det är Journées européennes du Patrimoine. Vi kunde alltså promenera i slottsparken med hundarna utan att bli utkastade. Trevligt.
Villethierrys kyrka var på grund av Patrimoine-helgen öppen från 15, men det var några timmar dit, så det skippade vi.
Istället fikade vi i Pont sur Yonne, därifrån cyklade Rolf hem, medan jag tog hundarna o bilen och åkte raka vägen till Villeneuve och handlade mat på Casino.
Sen målade jag i ett par timmar och lagade därefter till den röda hajen efter det avancerade franska receptet, mycket gott, men kanske lite väl dominant smak av baconet. Det kan med fördel minskas. Likaså blev rätten rätt bruntrist av rödvinet, kanske kunde prova med vitt vin istället? Själva fisken var suveränt god och med trevliga ben – eller snarast blad/plattor. Ska försöka köpa den igen och testa nåt annat recept.
Pratade länge med Sara och tittade på fransk teve. Att notera om fransk teve: IKEA-reklam med svenska ordet Mjukt! Handlar om kuddar och liknande produkter. Dessutom kör man ofta flera avsnitt i följd på samma kanal av en serie. Man kan titta från 9 till typ midnatt på två-tre avsnitt i följd, bara avbrutet av lite reklam nån gång ibland. Är det månne en reaktion på amerikansk teves snuttifiering?

2012-09-16

Hundpromenad följt av krattning av gamla plommon i trädgården. Det blev 1,5 säck till värdparets förvåning.
Efter lunch åkte vi till Cérilly och tittade på en source och ett slott, arrangerat av Eau de Paris, också på grund av Journées européennes du Patrimoine. Vi fick aldrig smaka källvattnet trots utdelande av pappmuggar, men vi hamnade på en föreläsning som vi i alla fall förstod delar av om hur Paris stad vattenförsörjs från olika källor i denna trakt. Sen fick vi, efter påtagande av vita engångstofflor, gå ner i en underjordisk källa med metallspänger över den framporlande vattnet. Lite kul och annorlunda, faktiskt!
Vidare till Rigny le Ferron där vi hittade lokalbors amatörutställning av sina alster för försäljning (köpte inget), vi fikade och besökte den fina kyrkan. Vackert tak och fina glasfönster.
Sen for vi vidare till Villeneuve d’Archiveque och tittade på den kyrkan. Större, men inte lika fin.
Vi åkte vidare för att försöka hitta sifonerna som vi fått lära oss om i Cérilly. Det är ställen där vattenledningen till Paris ska förbi en dalgång och man använt sig av metoden med kommunicerande kärl (på franska: siphones) för att vattnet ska ta sig upp igen på andra sidan utan att man behövt bygga någon bro. Tyvärr valde jag fel väg på slutet, och vi (visade det sig senare) missade sifonerna med cirka 800 meter och for hem istället. Jag släppte av Rolf som cyklade sista biten, mest nerför. Det var honom väl unt.
Tillagade en riktigt bra entrecôte och kokt potatis av nån dyr sort som Rolf köpt på marknaden, supergod, och till det en château-neuf du pâpe. Inte illa alls.

2012-09-17

Träffade värdparet på gårdsplanen och tog upp problemet med tvättmaskinen. De kom in och lyssnade länge och grubblade över felet, sen hjälpte vi till att dra ut maskinen på gården. Där plockas den nu isär. Undrar om de kommer att hitta en Kasperkärna?
Lite senare. Vi tog bilen en sväng för att ge vattenledningen en ny chans. Nu kom vi från andra hållet och jag visste ju vilken väg det borde vara, på ett ungefär. Vi hittade en fin pumpstation med tillhörande liten park. Men sen trodde jag nästan att vi missat den igen. Och så plötsligt dök sifonen upp. Jag sladdade in och vi gick ut och beundrade den en stund. Även om vi gick upp till dess högsta punkt gick det inte att se dess kompanjon på andra sidan. Den gjorde troligen en böj och försvann bakom grönskan. Lite längre fram kom så en aqueduct i dagen. Nu var vattenledningsjakten fulländad.
Vi fortsatte norr om Villeneuve d’Archiveque och hittade ute på en vidsträckt åker en dolmen, stenkammargrav. Precis intill körde en traktor och högg av nån för oss okänd gröda, och sen insåg man hur stort fältet var, för det tog en bra stund innan han rundat och kom tillbaka för nästa vända.
Nästa anhalt var ett gammalt kloster, och därefter var det dags att vända hemåt igen. Hemma fanns en ny tvättmaskin installerad. Inget snack om kärna i den gamla maskinen, ej heller om den socka vi saknar. Skönt.
Kasper vill inte äta middag. Han verkar rätt hängig, lillpojken. Kanske har det med plommonen att göra, eller nåt annat. Dricker lite gör han i alla fall.

2012-09-18

Kasper vill inte äta frukost heller. Löste det genom att ge lite av Lakrits mat torrt som godis i handen, sen 50-50 av hans eget och Lakrits uppblött i skålen. Då blev det plötsligt intressant, och sen åt lillen upp hela portionen. Konsten att lura en gårdshund …
Jobbade förmiddag efter att ha gått på marknaden och köpt grönsaker och ost. Kasper piggade på sig framåt dagen. Bilkörning på eftermiddagen till orten Chateau med hundpromenad i skogen, längs en skogsväg omgiven av skyltar om jaktvarning, här skjuter man skarpt och plocka inte svampen i skogen, privat. Nåväl, ett par långa raka linjetag utmed skogsvägen blev det i alla fall.
50-50-mat ikväll med för Kasper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar