Senaste inläggen

måndag 10 september 2012

Mauritiska näckrosor och svenska kantareller


Några bilder från parken i Sens:
Inte ofta man får ta in hundar i exotiska växthus.


Likadana näckrosblad som i parken Pamplemousse Garden i Mauritius.
Tyvärr bara liten blomknopp.

Vila vid fågeldammarna.

2012-09-06

Tvättade på morgonen och tog sedan en hundpromenad som ledde utmed promenadallén en bit och sedan in på stadsgatorna till ett av bagerierna. Där fanns en krok att sätta hundar i, och jag band dem och gick in för en baguette och några croissanter. Man kunde hela tiden se dem genom glasrutan och de satt lugnt och stilla och väntade.
Väl tillbaka diskade jag och hängde upp tvätten, och tog mig sedan an dagens arbete ute på balkongen.
På eftermiddagen tog vi en utflykt till Joigny, en korsvirkesstad lite som Troyes, men den kändes inte lika välmående. En hel del fina gamla hus kunde behöva en uppfräschning. Vi fikade och tog en annan väg tillbaka via St Julien. Detta verkade vara en riktigt fin liten stad, så den återkommer vi till. Nu rullade vi bara igenom utan att stanna.
Allén runt stan som vi cyklar och promenerar i.

Korvgrillning till middag och sen en hundcykeltur runt den gamla vallgravsallén. Vi vek av åt höger nere vid Yonne och gjorde en avstickare bort till ett loisir-område med fem dammar. Den franska förtjusningen i fritidsfiske, nu igen.
Där vände vi och fortsatte sen rundan runt. Inklusive avstickare till des étangs blev det 6 km. Utan denna avstickare gissar jag att vallgravsrundan är 3 eller 3,5 km. Det hann börja skymma innan vi var tillbaka strax före nio.

2012-09-07

Marknaden i denna lilla stad var större än man kunde tro.


Tog en tur till marknaden och handlade lite fisk och grönsaker. Råkade på svenska kantareller till det facila priset 3,90 euro för 100 gram. Det, alla idoga svampplockare i Sverige!
Svenska kantareller.

Träffade också madame vid ett grönsaksstånd och pratade lite med henne.
Kunde inte motstå dessa stora, fina kronärtskockor.

I bakgrunden en hästköttsförsäljare igen.

Vi tog enbart Lakrits med på en liten stadspromenad och kafébesök. Rätt skönt att ha bara en hund med, och Lacke kan behöva bli lite mer stadsvan, den lille lantisen.
På eftermiddagen åkte vi och kikade lite närmare på St Julien, som var en charmig liten ort. Där fanns en restaurang som verkade vara lite pretentiös, får se om vi ställer vår kosa dit någon kväll. Vi åkte upp för att kika på det befästa kapellet. Det fanns skyltar uppför backen, men rätt var det var hade vi åkt förbi utan någon anvisad p-plats eller så. Snopna vände vi någon kilometer senare och rullade nerför den långsträckta åsen igen. Strax under kapellet fanns en liten oansenlig grusplätt. Där parkerade vi i stark lutning och klättrade uppför en grusstig. Jo, det var visst enda vägen till kapellet. Konstigt! Utsikten var fin, kapellet konstigt högt. Det kändes som att man byggt det så för att inte bara kunna be därinne, utan även kunna ta sin tillflykt dit i tider av ofred. Vi kunde inte komma in och få detta bekräftat, dörren var låst.
Vi for ner igen och bort till den nybyggda Intermarché som fanns i stans utkant. Innan vi lämnade Villeneuve hade vi varit på Lidl och fyndat 8 viner för knappa 300 kronor. Nu såg vi att även Intermarché hade nån liknande drive: Foire au vin. Här nöjde vi oss dock med att handla mat.
På kvällen gick vi på restaurang. Vi borde kanske valt en sån ostfondue som grannbordet strax efteråt beställde in, men vi valde entrêcote med bearnaisesås respektive roquefortsås. Rättenvar god, men i vanlig ordning var köttet lite svårskuret. Nåja, fondue en annan gång istället. Annars var det lite skönt att slippa diska på kvällen i vårt pyttelilla kök.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar