Senaste inläggen

onsdag 26 september 2012

Cachning i lavoirer, utmed halageväg och vid sifoner

Nu med bilder 26 sep!

2012-09-25

Idag ska det enligt prognosen bli dagsregn. Därför började jag med hundpromenad före frukost medan det var uppehåll. Uppehållet fortsatte, så sen tog Rolf och jag en promenad till marknaden och köpte två kronärtskockor för vidare test av tryckkokaren, ett par äpplen till den multifunktionsäppelskalare Rolf fyndade i Sens igår och en tradition. Nåt slags wienerbröd testköptes också.
Väl hemma gjorde jag några småjobb medan Rolf provade sitt resårband. Det ska sitta, inte på systemkameran, utan på lilla badkameran, genom en ögla man fäster undertill i stativgängan. Tanken är att ha kameraremmen om halsen, kameran på magen, och sen resårbandet som håller kameran fast genom att man knyter det runt cykelramen. Då kan man filma i farten när man cyklar. Rolf har testat att filma på frihand, men det blir alldeles förskräckligt guppigt emellanåt när kameran hoppar på magen. Håller man den i handen kan det bli lite riskabelt om man plötsligt måste manövrera cykeln. En första testcykling runt stadsgatorna visar att detta fungerar ypperligt, förutom på de ställen där det är extremt guppig terräng.
Efter lunch var det fortfarande uppehåll, så vi gjorde en variant av gårdagen. En del cachningsförsök, denna gång lite väster om Sens. Vi började med en fin utsikt över Sens. Själva cachen låg för svårt för oss i en ytterst brant nerförsbacke, men vi njöt av vyn och så passade jag på att träna Lakrits lite på stigarna i skogen. Han fick sitta utom synhåll vid en Y-stig, sen gick jag en bit nerför respektive stig och lade en boll och en dummy. Sen hämtade jag honom och skickade Ut. Första ganska korta gick bra, men så gjorde jag om samma sak men med större längd och då blev det lite knepigt att komma förbi första stället. Gjorde om och då gick det bra. Avslutade med en vänster-/högerövning.
Sen försökte vi ta en cache vid en barrage, fördämning av Yonne, men cacheasken hade tydligen tappats ner, upptäckte vi när vi läste loggarna lite noggrannare. Vidare till en lavoir i en by en bit västerut. Här spikade jag den. Gick utmed ena tvätthusväggen och såg ett elskåp. Bredvid det fanns ytterligare en liten ellåda. Varför fanns den där? Misstänksam blir man som cachare, så jag tog tag i den. Och mycket riktigt var den lös, helt enkelt en cachelåda förklädd som ellåda. Smart där!
När vi kom åkte just en svart bil som tittade väldeliga och lite glatt på oss, och mycket riktigt kunde vi nu i efterhand läsa i cacheloggen att det var några geocachare som skulle visa cachen för sina barn som just körde iväg, och som spottade oss som fellow cachers. Geovärlden är liten!
Men detta var den enda cache vi tog idag, därefter missade vi vid en kyrka, ytterligare en lavoir som var kombinerad source med karpfiskar i (fiske, bad och biltvätt förbjuden!) och till sist vid en liten gångbro över lilla Orvanne. Alla ställen var dock trevliga att besöka, så det gjorde alls inget att vi missade själva cacherna. Kyrkan låg i en by där vi kunde fika, köpa grädde och tanka, lavoiren/sourcen var lite speciell och den lilla bron nådde man genom att först gå en femhundra meter eller så utmed ett fält, och där kunde Lakrits och Kasper röja lite. På tillbakavägen gick Rolf hundra meter eller så före mig och så skickade vi Lakrits fram och tillbaka mellan oss. Kul som sjutton, sade han och tungan hängde alltmer för varje varv. Bra intervallträning där.
Vädret blev mycket bättre än väntat. Ett par droppar fick vi på oss, men inget dagsregn, bara mulet.
Imorgon spår man dagsregn igen, får se hur det blir då.

2012-09-26

Kanalpråm som just hade slussat i Sens.

Bättre väder idag med än vad som spåtts. Glada är vi.
Jag fixade lite jobbgrejer innan vi åkte ut och försökte på nya cacher. Idag hade vibättre tur. Den första missade vi visserligen, men hittade en riktigt fin gammal halageväg som var stensatt på grund av att kung François I 1515 befallde att vägen skulle göras 24 fot (7,32 m) bred. Halagevägar brukar annars bara vara breda så att en man, eventuellt med dragdjur, eller möjligen en kärra kan ta sig fram där utmed kanalen.
Sen försökte vi oss på ett par i serien akveduktcacher, nummer 7 och nummer 1 som var två andra sifoner än de vi redan hittat. Här hade vi bättre tur och hittade båda cacherna. Den första var för liten för att rymma vår TravelBug Les Deux Clés som vi bestämt oss för att skicka ut på äventyr, men den andra burken var stor nog för vår lille resenär. Det ska bli kul att följa dess vidare öden.
Jag har hela dagen försökt boka ett bord på en restaurang i Sens, först genom att besöka dem (stängt), sen per telefon 3 eller 4 gånger (telefonsvarare). Nu har vi istället bokat bord till imorgon på Le Relais de Villeroy i just Villeroy. De har gastronomiveckor här, och någon av de deltagande restaurangerna vill man ju passa på att besöka.
Châssis (ramar), chevalets (stafflier), couleurs fines (färger), cadres (bordsstafflier), toiles (dukar). Ja, där fick man lite nya ord ...

De här fina stafflierna m.m. mötte oss innanför dörren.

Jättefin vagga för färdiga alster. Har dock inget behov av en sådan.

I övrigt har jag köpte lite akvarellmaterial i en butik här i Villeneuve. Har sett den i snart fyra veckor utan att ta mig dit. När vi gick in genom porten såg det ut som om de sålde egentillverkade stafflier, tavelvaggor och liknande träprodukter. Vi höll på att vända när det kom fram en man från kontoret och visade oss till en annan dörr. Därinne var butiken med allehanda målargrejer. Jag frågade efter akvarell och han visade på lite papper som de sålde billigt (10 300-gramsark för 8,70 euro! Köpte 2 paket). Sen hade de lite halvkoppar med Lukas och en del penslar. Jag kompletterade med både färger och några penslar utan att exakt veta vad jag egentligen saknade, bland annat en rund Kolinsky-pensel storlek 6.
Självklart kan man köpa fjäderfä i trädgårdsbutiken. De hade en med päls som liten pudel. Det hade varit något för trädgården därhemma. 

Sen åkte vi in till ett par trädgårdsbutiker innan vi hittade den sortens hundfoder som jag köpte senast till Lakrits i Saint Satur. Funderade på att köpa en palm också att ta hem, men då måste vi allt bygga ett hus till den stackars palmen… Allvarligt, de har jättefina grejer i trädgårdsbutikerna, man blir verkligen sugen på att handla. Men nu fick det räcka med hundmat, det de har nu räcker inte hela vägen hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar