Senaste inläggen

lördag 19 december 2009

Ostfondue och julmat

Mums, ikväll ska vi njuta av ostfondue här hemma.
Sen har jag börjat fundera kring julmat. Vad behövs verkligen och vad kan man skippa?
Jag vill ha skinka, sambon kvittar det. Han vill ha rökt ål, men sån går väl inte att uppbringa längre? Båda vill nog ha en sill eller två, fast jag skippar kanske att lägga in själv i år. Den finska kålrotslådan är nästan ett måste, får stå för det vegetariska inslaget hos oss. Nån sorts lax? Sara är hos sin pappa i jul, så julköttbullar och prinskorv kan nästan kvitta. Men rödkål måste vi nog ha. Skulle vara kul med nån för oss ny rätt på bordet.

Har ni något som absolut inte kan undvaras till jul? Ge mig lite kul och gärna udda tips!

4 kommentarer:

  1. Hm, det blir nog min mammas "nubbesallad" som vi äter till hennes inlagda sill, till rökta rätter osv. Grymt god! Minns inte alla ingredienserna på rak arm, men några är äpple, röd lök, dill, creme fraiche. Den är frisk och otroligt god, en familjefavorit sen många år!

    Ha en riktigt god jul o ett gott nytt och trevligt hundår 2010! :-)

    Uppsalagänget

    SvaraRadera
  2. Ostfondue låter gott. Fondue är sånt trevligt pill-ätande - gillar sånt! :o)

    Julmat?
    Tja, famljen är ju sillomaner, så det blir mycket sillsorter, både köpta och hemgjorda. Mammas egen gravade strömming i örtsås är ett måste. Tänkte i år komplettera med stekt, inlagd strömming, mest för att smöra lite för Maken vars mor alltid hade det på julbordet.
    Visst kan man få tag på rökt ål? ICA Stop, Metro i Täby C? Saluhallarna? Kom igen och smöra lite nu, inför jul... ;o)

    Håller med Åsa om att du kanske ska komplettera julbordet med nån ny sillröra - eller varför inte skita i traditionerna nu när Dotra är på annan ort? Köp sånt som bara helt enkelt är himla GOTT!!

    SvaraRadera
  3. Hittade ett par burkar inläggningssill i kylen. Det avgjorde saken på sillsidan - har nu lagt in den enligt konstens alla regler. Denna kan man ta och äta av som den är (rödlöksinläggning) men också ta undan av och göra om till sillhatarens sill, en succé på förra julbordet. Hittade till och med receptet.
    Ålen är ju utrotningshotad, så det är inte riktigt comme il faut längre att äta den. Men vi får väl se, hittar jag en bit flatrökt (obs: flat-) ål i nån butik kanske jag slår till ändå.
    Ser fram emot att få receptet på Åsas mammas nubbesallad - det hörs ju på namnet att den platsar på vårt julbord! ;)

    Fler idéer?

    SvaraRadera
  4. Ulla serverade nån strömming med kaffe och senapsinläggning eller nåt.. Den hade du säkert gillat^^ inte för att jag smakade, men de som gjorde det tyckte om den :P

    SvaraRadera