Senaste inläggen

måndag 3 november 2008

Inspirerad till fler regler för bättre attityd

Läste så mycket intressant ikväll i bloggarkivet http://workinglabs.wordpress.com/2007/06/ att jag måste punkta ned de viktigaste sakerna här. Vi har ju redan en del regler för Kasper, men det kan nog vara bra för att förbättra hans attityd att införa fler:
  • Sätta sig innanför dörren direkt när vi ska gå ut – funkar klockrent
  • När man sitter lugnt med kontakt öppnas dörren. Då ska man inte sitta och vädra över nejden för att kolla vad som händer ute. – kontakt kör vi också med, däremot spejandet över nejden finns ju där. Ska skärpa till denna bit, dörren igen vid spejning från och med nu.
  • Utanför dörren säger jag sitt medan jag låser och då ska hunden sätta sig direkt annars går vi in igen. – jag har nöjt mig med att Kasper ska vara lugn och inte rycka i kopplet. Även här kan jag gott höja ett snäpp. Just att sätta sig snabbt är väl inte direkt hans starka sida, det sker ofta med tuggummiseg fördröjning.
  • Promenaden till grinden ska vara lugn och man ska sätta sig direkt och ta kontakt. – Får i vårt fall översättas till ”hålet i häcken”. Lugn promenad dit brukar jag kräva, annars kör jag timeoutstoppet. Skulle kunna blir lite hårdare där och gå tillbaka till dörren och börja om igen. Därefter kör jag kommandot Bakom genom häckhålet, vilket fungerar bra. Utanför häcken har Kasper haft en vana att genast hoppa fram och förbi mig. Tidigare (och ibland fortfarande) har jag morrat med mörka rösten, och numera kör jag timeoutstopp. Han har lugnat ned sig här, men det är inte alltid hundra.
  • Under promenaden ska man gå fint vid sidan, inte nosa eller stanna och kissa. Bryter man mot det stannar vi, hunden får sitta en stund innen vi fortsätter promenaden. Sabina har ju en otrevlig vana att kasta sig ut i kopplet mot doftfläckar, hundkompisar och annat. På det här viset hoppas jag att promenader blir trevligare. – Vi har kommit en bit på vägen med detta. Hundmöten är dock fortfarande alltför frestande. Ska bli spännande att få verktyg för detta på torsdag.
  • Freddie avancerade snabbt till att gå runt fältet och i eftermiddag utökade jag till att gå genom gräset där det frestas med massor av dofter. Belöning för att sköta sig blev dragkamp och det var så skoj att när jag släppte lös Freddie ville han inte lämna min sida. Lekte lite doggy-zen med snörbollen och han är otroligt duktig. – Har tränat liknande i skogen och idag på VaBK:s appellplan. Svårt, men det går bättre nu än tidigare.
  • Jag har också infört att allt som ska hända utgår från att Freddie sitter vid min sida. Tanken är att han ska veta att ingen apport kommer om man står framför utan efter avlämning gäller det att snabbt komma i utgångsställning. – Väldigt bra tanke, även om jag inte riktigt vet hur jag ska få till det i praktiken med Kasper. Idéer mottages gärna!

Igår gick Kaspers smala fina läderkoppel sönder, och det kändes lite akut med ett nytt. Åkte runt till fyra olika ställen och shoppade på mig lite allt möjligt:

  • en rygga med sittpall (har använt en trebent lös pall, men den är så jäkla låg att jag känner av mitt onda knä av den)
  • ett citykoppel på 60 cm (när man ändå går hela tiden med hoprullat koppel i handen kan man lika gärna ha ett kort, blir nog bra på tåg osv också)
  • ett mjukt fint rundsytt läderkoppel. Fast när jag kom hem kom jag på att det vill jag ju inte låta släpa i marken när Kasper träningsgår lös vid min sida, så jag måste nog komplettera med ett billigt syntetkoppel, kanske med reflex, ett koppel som kan släpas i asfalt och grus hur mycket som helst.
  • ett finhalsband à la samehantverk. Dyrt, men oemotståndligt.

Så egentligen hittade jag ingen ersättare för det trasiga kopplet, men en massa andra bra-ha-saker...

3 kommentarer:

  1. Jag är så imponerad av dig som orkar läsa hela min blogg. Dom här reglerna satte jag upp efter att ha läst Susan Garrets "Ruff Love". JAg har nog tummat på dom en del nu men i princip så lever hundarna efter dom utan att jag tänker på det. Vi har inte heller något grind utan ett grindhål men det går bra det med. Att få hunden att komma till sidan gör man genom att värdeladda den positionen, så fort hunden kommer dit händer det något kul eller så får hunden något gott. I apportering tar jag apporten och sedan väntar jag bara. kan ta en stund i början innan hunden fattar.
    Tina

    SvaraRadera
  2. Hej Tina! Sitter just och funderar som bäst på Maria Yttermyrs klickerkurs Tävlingslydnad, steg 1 med grundmoment. Var det den du och Freddie gick? Vet inte om den är alltför avancerad för oss, om vi tar oss vatten över huvudet och inte kan tillgodogöra oss allting? Hur kände du det, vilken nivå var övriga deltagare på? Var det stor nivåskillnad?

    SvaraRadera
  3. Hej igen!
    JAg gick grundfärdighetskursen först, det behövde vi för att kunan sätta ihop momenten. JAg vet inte vilken nivå ni är på men enklast är att maila eller ringa och prata med Maria och fråga. Jag tror momentkursen heter tävlingslydnad 1 numera.
    Tina

    SvaraRadera